Za slavu pripremite ribu u soli po receptu Zorice Brunclik: Trebaju vam samo 3 sastojka, a gosti će biti oduševljeni
Recept Zorice Brunclik za ribu u soli može se poslužiti ne samo tokom posta, već i na prazničnu trpezu ili u trenucima kada želite da pripremite nešto posebno za svoje najbliže.
Zorica Brunclik, velika zvezda i legenda domaće muzičke scene, poznata je ne samo po energiji i harizmi koju donosi na scenu, već i po strasti prema dobroj hrani. U kuhinji se snalazi podjednako sigurno kao i pod reflektorima, a među jelima koja najčešće priprema za svoje najbliže posebno mesto zauzima riba u soli – brancin spremljen na poseban, zdrav i prirodan način.
Ovaj recept Zorice Brunclik poslednjih godina privlači sve više pažnje, jer spaja jednostavnu pripremu sa vrhunskim ukusom. Bez suvišnih dodataka, a uz maksimalno očuvan kvalitet namirnica, jelo osvaja i one sa najistančanijim gastronomskim ukusom.
Zorica ne krije da potiče iz skromne porodice, ali danas, kada živi život iz bajke okružena ljubavlju i pažnjom svoje porodice, rado uživa u specijalitetima koji spajaju tradiciju i luksuz. Njena kulinarska filozofija očigledno odražava jednostavnost i eleganciju – recepti koje priprema su pristupačni, ali i sofisticirani, savršeni za sve prilike. Recept Zorice Brunclik za ribu u soli može se poslužiti ne samo tokom posta, već i na prazničnu trpezu ili u trenucima kada želite da pripremite nešto posebno za svoje najbliže.
Sastojci za brancin u soli
1,5 kg brancina
2 kg krupne morske soli
1 limun i 1 pomorandža, isečeni na kolutove
2 čena belog luka, malo peršuna ili ruzmarina
50 ml tečnosti od konzervisanih leblebija
Priprema
Ribu temeljno osušite kuhinjskim ubrusom, a iznutra je blago posolite. Napunite je kolutovima limuna i pomorandže, belim lukom i začinskim biljem po ukusu. Tečnost iz konzervisanih leblebija pomešajte sa krupnom morskom solju dok ne dobijete smesu sličnu mokrom pesku.
U plehu za pečenje napravite podlogu od polovine smese soli debljine oko 1 cm. Na nju pažljivo položite ribu, a potom je prekritite ostatkom soli tako da bude potpuno zatvorena u zaštitnom sloju. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180–200°C oko 60 minuta. Za veće ribe, vreme pečenja produžite kako bi unutrašnjost bila potpuno pečena.
Nakon pečenja, pažljivo razbijte koru od soli i očistite ribu, a zatim je premažite maslinovim uljem kako bi dodatno zasijala. Kao idealan prilog preporučuju se krompir isečen na kolutove i blitva seckana na rezance, začinjena belim lukom, maslinovim uljem, limunovim sokom i svežim bosiljkom. Ovaj jednostavan, ali elegantan prilog savršeno se slaže sa ukusom morske ribe, upotpunjujući harmoniju svakog zalogaja.
Recept Zorice Brunclik za ribu u soli pravi je dokaz da jednostavna jela mogu biti vrhunskog ukusa. Spoj ljubavi prema hrani, pažljivo odabranih sastojaka i mediteranskog šarma čini ovo jelo neodoljivim. Probajte ga i uživajte u ukusu koji će očarati vaše nepce i oduševiti sve oko trpeze.