Здрави УШТИПЦИ од ИНТЕГРАЛНОГ БРАШНА без јаја и млека - готови за 10 минута, мекани, хрскави и савршени за недељно јутро уз шољу јогурта
Ако желите да започнете недељу мирисом топлог, здравог и домаћег доручка – ови уштипци од интегралног брашна су прави избор. Без јаја, без млека и без пржења у уљу, а опет неодољиво меки и укусни!
Уколико волите мирис свеже печеног теста, али вам је циљ здравији доручак без вишка масноће – ови интегрални уштипци из рерне биће право откриће. Припрема траје свега десетак минута, а резултат су златнопечени, хрскави споља, а мекани изнутра уштипци који се савршено слажу са сиром, ајваром, јогуртом или домаћим намазом од поврћа.
Оно што их чини посебним јесте то што се пеку, не прже – па нема непријатног мириса ни вишка уља. Савршени су за недељно породично јутро, када желите да све мирише на домаће, а да не проведете пола дана у кухињи.
Састојци
250 г интегралног брашна
1 кашичица прашка за пециво
прстохват соли
1 кашичица шећера (опционо, ако желите благу ноту)
250 мл млаке воде
2 кашике маслиновог уља или сунцокретовог
по жељи: сецкано поврће (црвена паприка, спанаћ, маслине) или семенке за додатни укус
Припрема
У већој чинији помешајте суве састојке – интегрално брашно, прашак за пециво, со и шећер.
Додајте уље и постепено сипајте млаку воду, мешајући варјачом док не добијете густу, али ваздушасту смесу (као за палачинке, само нешто гушћу).
По жељи додајте ситно сецкано поврће или семенке – лан, сусам, сунцокрет.
Кашиком вадите мале хрпице смесе и стављајте их на плех обложен папиром за печење.
Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц око 15–20 минута, док не порумене и добију хрскаву корицу.
Послуживање
Најлепши су док су топли – послужите их уз кисело млеко, јогурт или сир, а ако волите слатку варијанту, додајте мало домаћег џема.
Захваљујући интегралном брашну и припреми без јаја и млека, одлични су и за оне који посте или избегавају животињске производе.
Савет више
За још лепшу текстуру, у смесу можете додати кашику киселе воде – уштипци ће бити још мекши и ваздушастији.
Ако их правите унапред, чувајте их у кутији и кратко подгрејте у рерни – биће као тек печени!