ЏЕМ ОД ШИПКА - СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ наших бака без конзерванса: Најздравија зимница пуна витамина, успева СВАКОМЕ
Џем од шипка, познат и као шипурак, један је од најстаријих и најздравијих намаза наших бака. Овај домаћи специјалитет није само савршен на парчету хлеба, већ и права витаминска бомба која јача имунитет и враћа енергију у хладним данима.
Старински рецепт за џем од шипка преноси се генерацијама и са разлогом важи за краља зимнице. Припрема можда захтева мало више стрпљења због чишћења ситних семенки, али резултат је незамењив: густ, ароматичан и богат укус детињства. Шипак (или шипурак) обилује витамином Ц, антиоксидансима и влакнима, па је овај џем више од обичног десерта – он је и природни лек који су наши преци користили против прехладе, умора и слабог имунитета.
У наставку доносимо рецепт који успева свима, као и трикове да ваш џем од шипка остане свеж и укусан месецима.
Потребно:
6 кг шипка
4 кг шећера
Припрема:
Шипак добро очистити, оне црне мале главице, па га добро опрати. Налити воде да огрезне шипак и скувати да омекша. Затим га самлети на машини за месо. У шерпу сипати топле воде и узимати по мало млевеног шипка добро га разредити и процедити кроз крупнију решетку. Обавезно ставити гумене рукавице.
Кад сте сав шипак процедили од кошчица, сируп процедити кроз сито за брашно два пута (погледај видео), а затим ставити да се кува.
Кад уври 1/3, ставити 4 кг шећера и мора се цело време мешати. Кад крену густи бели мехурови и пекмез уври скинути га са ватре. Пожељно је сипати мало у чинију и кад се охлади погледати густину.
Кад је пекмез куван сипати у чисте тегле, затварати металним поклопцима и тегле окретати наопако и оставити до сутра, а зати окренути и сложити у полицу са осталом зимницом.