DŽEM OD ŠIPKA - STARINSKI RECEPT naših baka bez konzervansa: Najzdravija zimnica puna vitamina, uspeva SVAKOME
Džem od šipka, poznat i kao šipurak, jedan je od najstarijih i najzdravijih namaza naših baka. Ovaj domaći specijalitet nije samo savršen na parčetu hleba, već i prava vitaminska bomba koja jača imunitet i vraća energiju u hladnim danima.
Starinski recept za džem od šipka prenosi se generacijama i sa razlogom važi za kralja zimnice. Priprema možda zahteva malo više strpljenja zbog čišćenja sitnih semenki, ali rezultat je nezamenjiv: gust, aromatičan i bogat ukus detinjstva. Šipak (ili šipurak) obiluje vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, pa je ovaj džem više od običnog deserta – on je i prirodni lek koji su naši preci koristili protiv prehlade, umora i slabog imuniteta.
U nastavku donosimo recept koji uspeva svima, kao i trikove da vaš džem od šipka ostane svež i ukusan mesecima.
Potrebno:
6 kg šipka
4 kg šećera
Priprema:
Šipak dobro očistiti, one crne male glavice, pa ga dobro oprati. Naliti vode da ogrezne šipak i skuvati da omekša. Zatim ga samleti na mašini za meso. U šerpu sipati tople vode i uzimati po malo mlevenog šipka dobro ga razrediti i procediti kroz krupniju rešetku. Obavezno staviti gumene rukavice.
Kad ste sav šipak procedili od koščica, sirup procediti kroz sito za brašno dva puta (pogledaj video), a zatim staviti da se kuva.
Kad uvri 1/3, staviti 4 kg šećera i mora se celo vreme mešati. Kad krenu gusti beli mehurovi i pekmez uvri skinuti ga sa vatre. Poželjno je sipati malo u činiju i kad se ohladi pogledati gustinu.
Kad je pekmez kuvan sipati u čiste tegle, zatvarati metalnim poklopcima i tegle okretati naopako i ostaviti do sutra, a zati okrenuti i složiti u policu sa ostalom zimnicom.