Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Муж ју је КРВНИЧКИ ТУКАО, сахранила ОБА СИНА, желела себи да ПРЕКРАТИ МУКЕ - Највеће трагедије овог света задесиле су Тину Тарнер

29.05.2023. 09:02
Пише:
Србија Данас/ Н.Тодосијевић
Tina Tarner SD profil
Тина Тарнер СД профил / Извор: Фото: Инстаграм / printscreen / тина.турнер

Како је говорила, била је окружена изазовима, немаштином и несрећним животом који је могао да је повуче на само дно, али је у мраку нашла своје светло.

Тина Тарнер, позната као "Краљица рокенрола", умрла је у 83. години. Преминула је мирно након дуге болести у свом дому близу Цириха, у Швајцарској, изјавио је њен публициста Бернард Доерти.

- Са њом, свет губи музичку легенду и узор - рекао је Доерти.

Америчка певачица, рођена у сиромашној пољопривредној заједници и са трауматичним односом, постала је једна од највећих музичких уметница свих времена.

Tina Tarner SD profil
Тина Тарнер СД профил / Извор: Фото: Инстаграм / printscreen / тина.турнер

Отац је СИЛОВАО, па терао да плеше, МУЖЕВИ је ТУКЛИ и варали, скончала од ОПАКЕ БОЛЕСТИ! Трагичан живот Рите Хејворт

Отац је СИЛОВАО, па терао да плеше, МУЖЕВИ је ТУКЛИ и варали, скончала од ОПАКЕ БОЛЕСТИ! Трагичан живот Рите Хејворт

ТИТО ЈЕ ПАДАО на њене ЧАРИ, а звали је "чачкалица"! Софија Лорен била у ЗАТВОРУ, у 90. години и даље је НАЈЛЕПША ЖЕНА ЕВРОПЕ

ТИТО ЈЕ ПАДАО на њене ЧАРИ, а звали је "чачкалица"! Софија Лорен била у ЗАТВОРУ, у 90. години и даље је НАЈЛЕПША ЖЕНА ЕВРОПЕ

Мик Џегер из бенда Rolling Стонес изразио је тугу због смрти Тарнер, називајући је "изузетно талентованом".

- Била је инспиративна, топла, забавна и великодушна - написао је Џегер на Twitteru.

- Пуно ми је помогла када сам био млад и никада је нећу заборавити - додао је.

Глумица Ангела Басет, која је глумила Тину у филму из 1993. године, питала је:

- Како се опростити од жене која је прихватила своју бол и трауму и користила је као средство за промену света? - запитала се.

- За мене, увек ће бити жива и инспирација за жене широм света - рекла је Мараја Кери.

- Захвална сам на твојој инспирацији и свему што си створила. Ти си снага и отпорност - написала је певачица Бијонсе.

- Била је непоколебљиво своја - говорећи и певајући истину кроз радост и бол, тријумф и трагедију - рекао је бивши председник САД, Барак Обама.

Икона осамдесетих година

Tina Tarner
Тина Тарнер / Извор: Профимедиа

Тина Тарнер је започела каријеру 1950-их година током раног периода рокенрола и развила се у феномен МТВ-а. У видеу за своју песму "What's Лове Гот то До with Ит" , којом је назвала љубав "емоцијом из другог руке", звезда је персонификовала стил осамдесетих година док је ходала улицама Њујорка са својом шиљастом плавом косом, носећи краћу тексас јакну, мини сукњу и штикле.

Са својим укусом за музичка експериментисања и искреним баладама, савршено се уклопила у пејзаж поп музике осамдесетих година у којем су љубитељи музике ценили електронски произведене звукове и презирали идеализам хипи ере.

Понекад названа "Краљицом рокенрола", освојила је шест од својих осам Греми награда током осамдесетих година. Током тог периода, имала је дванаест песама на Топ 40 листи, укључујући "Typical Мале", "The Бест", "Привате Данцер" и "Better Бе Good то Ме". Њен концерт 1988. године у Рио де Жанеиру окупио је 180.000 људи, што и данас остаје једна од највећих посета на концерту за једног извођача.

До тада, Тина Тарнер је била разведена од гитаристе Ајка Тарнера већ десет година. Суперзвезда је отворено говорила о злостављању које је претрпела од свог бившег супруга током њиховог брачног и музичког партнерства у 1960-има и 1970-има. Описивала је модре очи, покидане усне, сломљену вилицу и друге повреде због којих је редовно ишла у хитну помоћ.

- Тинина прича није прича о жртвовању већ прича о невероватном тријумфу - написала је певачица Џенет Џексон у једном издању "Rolling Стоне" магазина које је Тину ставило на 63. место листе 100 најбољих уметника свих времена.

- Она се трансформисала у интернационалну сензацију - елегантну силу - рекла је Џексон. 1985. године, и додала:

- Она је дала фиктивну димензију својој репутацији преживеле особе - додала је.

Већина Тининих хит песама је написана од стране других, али је она успевала да их оживи својим гласом који је музички критичар "New York Тимес"-а, Јон Парелес, назвао "једним од најнеобичнијих инструмената у поп музици".

- То је тролисни глас, са носним дубоким регистром, јечајућим, оштрим средњим распоном и високим регистром који је толико изненађујуће чист да звучи као фалсет - написао је Џон Парелес у рецензији концерта из 1987. године.

Од Натбуша у Тенесију до славе

Tina Tarner
Тина Тарнер / Извор: Профимедиа

Тина Тарнер је рођена као Ана Мае Булок 26. новембра 1939. године, у руралној заједници у Тенесију, коју је описала у својој песми "Нутбусх City Лимитс" из 1973. као "мирну малу стару заједницу, град са једном коњском запрегом".

Њен отац је радио као надзорник на фарми, а мајка је напустила породицу када је певачица имала 11 година, према мемоарима певачице из 2018. године, под називом Моја љубавна прича.

Као тинејџерка, Тарнер се преселила у Сент Луис да се поново уједини са мајком.

Ајк Тарнер, чија је песма Роцкет 88 из 1951. често називана првим рокенрол снимком, открио ју је када је имала 17 година, када је зграбила микрофон да пева на његовом клупском наступу у Сент Луису 1957. године. Вођа бенда је касније снимио хит песму "А Фоол Ин Лове" са својом штићеницом и дао јој уметничко име Тина Тарнер, пре него што су се венчали у Тихуани. 

Тарнерова је искористила свој снажан глас и интензивно вежбала плесне рутине као главни вокалиста ансамбла под називом "Ике и Тина Турнер Ревуе".

Сарађивала је са члановима роцк аристократије, укључујући "The Who" и "Пхил Спецтор", током 1960-их и 1970-их година, и појавила се на насловној страни другог издања магазина "Rolling Стоне" 1967. године. Ајк и Тина Тарнер су издавали раразлићите дискографке куће при чему су већи део својих комерцијалних успеха постигли захваљујући неуморној турнеји.

Њихов највећи хит био је обрада песме "Проуд Mary" групе "Црееденце Clearwater Ревивал".

Тина је оставила свог супруга једне ноћи 1976. године, на једном од наступа током турнеје у Даласу, након што ју је напао током вожње аутомобилом и она му узвратила ударац, према њеним мемоарима.

Њихов развод је окончан 1978. године. Кућа славних рокенрола (Роцк & Roll Hall оф Фаме) је 1991. године уврстила Ајка и Тину Тарнер, називајући их "једним од најмоћнијих ливе извођача у историји".

Ајк Тарнер је преминуо 2007. године.

Са 36 центи и своји именом "Тина Тарнер" напустила је мужа

Tina Tarner
Тина Тарнер / Извор: Профимедиа

Током једне деценије, Тини је живот био замагљен славом, наступима, злостављањем и употребом дроге, све везано за Ајка. На сцени је била енергична, снажна и  секси. Њен дубок глас је привлачио пажњу.

Ајк јој је једном приликом сломио вилицу и ребра, гушио је и сексуално нападао. Заробљена и без наде, 1968. године покушала је да изврши самоубиство предозирањем лековима. Њен стомак је испражњен у оближњој болници, а Ајк ју је вратио на сцену док је још повраћала.

Годинама касније, Ајк ће негирати обим злостављања, рекавши биографу:

- Да, ударао сам Тину. Имали смо свађе и било је тренутака када сам је ударио без размишљања. Али никада је нисам тукао- рекао је.

1. јула 1976. видела је своју прилику.

Током лета за Далас да започну следећу турнеју, њих двоје су почели да се свађају. У колима, на путу до хотела, он је почео да је удара, а она се касније сетила да му је узвратила ударац, шутирала, псовала.

- Знала сам да је готово - написала је.

Након што је чекала да он заспи, она је отишла са само 36 центи у џепу и паром наочара да сакрије модрице на свом лицу.

- Била сам уздрмана, нервозна, уплашена. Али знала сам да се не враћам - рекла је Тина.

Уз помоћ једног од својих адвоката, вратила се у Калифорнију. Шест година касније, Тарнерова је продавала милионе плоча и коначно је била слободна.

Пут од нуле до суперзвезде

Tina Tarner
Тина Тарнер / Извор: Профимедиа

Након што је напустила свог супруга, Тарнерова је годинама покушавала да поврати своју славу, објављујући соло албуме и синглове који су били неуспешни, и наступајући на корпоративним конференцијама.

Године 1980. упознала је новог менаџера, Рожера Дејвиса, аустралијског музичког извршног директора који ју је водио током три деценије. То је довело до њеног соло броја један - "What's Лове Гот то До With Ит", а затим је 1984. године албум "Привате Данцер" заузео врхове топ листа.

"Привате Данцер" је постао њен највећи албум, круна каријере у којој је продала више од 200 милиона албума.

Године 1985. Тина је упознала немачког музичког извршног директора Ервина Баха који је постао њен дугогодишњи партнер, а 1988. године се преселила у Лондон, започињући деценијама дуг боравак у Европи. Снимила је два студијска албума током деведесетих година који су се добро продавали, посебно у Европи, снимила је тему за филм Јамес Бонд из 1995. године под називом "GoldenEye" и успешно је одржала светску турнеју 2008. и 2009. године.

Након тога, Тина Тарнер се повукла из света забаве. Удала се за Ервина Баха, одрекла се свог америчког држављанства и постала држављанка Швајцарске. Након повлачења, суочила се с низом здравствених проблема, а 2018. године доживела је породичну трагедију када је њен најстарији син, Крег, извршио самоубиство у 59. години живота у Лос Анђелесу, док је млађи син Рони преминуо је у децембру 2022.

Током година, Тина Тарнер је постала симбол храбрости и преживљавања, инспиришући многе жене широм света да се изборе за своју слободу и независност. Њена музика и сценска присутност остају иконичне, а њен утицај на музичку индустрију је неоспорив. Тина је оставила дубок траг у свету музике, као уметница која је успела да се издигне из тешких околности и оствари изузетан успех.

Цена поновног преживљавња њене приче

Tina Tarner
Тина Тарнер / Извор: Профимедиа

Документарац из 2021. године о певачици говори колико јој је тешко било поновно проживљавање тог времена.

Тарнер је описала дивље и немилосрдно злостављање на које је наишла, као и његову немилосрдну природу, у документарцу, а такође је говорила о својој реакцији на то.

- Осећала сам се обавезаном да останем тамо и била сам уплашена - рекла је Тарнерова.

- И остала сам. Тако је једноставно било. Осећала сам се веома лојално према Ајку и нисам желела да му наудим, а понекад, након што би ме претукао, на крају бих осећала сажаљење према њему и [мислила сам] зашто ја осећам сажаљење [према њему]? Ту седим, савијена од бола, и осећам сажаљење према њему - додала је певачица.

- Сваки пут кад је замоле да поново исприча своју причу, колико год то могло бити корисно за друге људе да је чују и да се ојачају због тога, то је било изузетно болно и изативало би поновну трауму код ње - рекао је редитељ ТЈ Мартин за "New York Пост".

Тина је рекла да је имала живот пун злостављања, "нема другог начина да се исприча та прича".

- Боли када морате да се сетите тих времена, али у одређеној фази, преузима вас опроштај. Опростити значи не држати се за то. Пустите то јер ако не опростите, ви патите - рекла је певачица.

- Њена прича дотакла је многе људе који су осећали да морају чувати своје тајне дубоко потиснуте - рекла је Катори Хал у документарцу.

Документарац о Тини Тарнер приказује њену  животну причу њеним речима. Музичка икона се бори са сопственом причом, у филму који садржи досад невиђене снимке и слике.

- Када помислите на Тину Тарнер, помислите на снагу, отпорност - каже Мартин једна од редитеља документарца о Тини Тарнер.

- Мислим да та слика показује симбол - нагласио је.

- Како нам је јасно рекла, када размишља о Ајку, он је посећује у ноћним морама - присећа се Мартин и додаје

 - То је било заиста откривајуће и изненађујуће за нас; да у овој фази њеног живота још увек се бори с нечим што се догодило тако давно - додао је.

- Тешко је када најгоре делове свог живота претворите у инспирацију - рекла је Басет.

У последњим годинама, Тина је срећно живела изван јавности. Рекла је за "The Гуардиан" да, након што је постигла славу коју је желела у својој каријери, ужива у анонимности у пензији.

Шта је желела да остане као њено наслеђе?

Tina Tarner
Тина Тарнер / Извор: Профимедиа

Рекла је за "The Гуардиан" да жели да је памте као "краљицу рокенрола".

- Као жену која је показала другим женама да је у реду тежити успеху на сопственим условима - рекла је.

Британски "Вогуе" је питао Тарнерову која су њене тајне за добро проживљен живот. Њен одговор постао је још дубљи након њене смрти.

- Мој живот је био испуњен, али са много тужних тренутака које сада опраштам и трудим се да заборавим - рекла је.

- Можда је то одговор: наставити напред, пустити и тежити да ваш живот испуните љубављу - додала је.

Сахранила оба сина

Син музичке звезде Тине Тарнер, Рони (62), пронађен је мртав  у Лос Анђелесу, преноси "ТМЗ". Узрок смрти није објављен, док је познато да се Рони борио са раком.

Ронија су у његовом стану пронашле комшије, а покушаји да га оживе били су безуспешни, те је убрзо проглашен мртвим. Ово није прва трагедија која је задесила певачицу. Наиме, њен први син, убио се пре 5 година.

Када се њен први син убио, 2018. година, Тина је била скрхана болом. Опростила се од њега и путем Инстаграма.

"Мој најтужнији тренутак у мајчинству. У четвртак, 19. јула, рекла сам последње збогом сину, Крејгу Рејмонду Тарнеру, када сам се окупила са породицом и пријатељима да поспемо његов пепео на обали Калифорније. Имао је 59 година када је тако трагично умро, али он ће увек бити моја беба", написала је Тина.

Упркос томе што су јој се сви дивили и што је направила завидну каријеру, њен живот није био лак, а пут успеха био је трновит.