clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Muž ju je KRVNIČKI TUKAO, sahranila OBA SINA, želela sebi da PREKRATI MUKE - Najveće tragedije ovog sveta zadesile su Tinu Tarner

29.05.2023. 09:02
Piše:
Srbija Danas/ N.Todosijević
Tina Tarner SD profil
Tina Tarner SD profil / Izvor: Foto: Instagram / printscreen / tina.turner

Kako je govorila, bila je okružena izazovima, nemaštinom i nesrećnim životom koji je mogao da je povuče na samo dno, ali je u mraku našla svoje svetlo.

Tina Tarner, poznata kao "Kraljica rokenrola", umrla je u 83. godini. Preminula je mirno nakon duge bolesti u svom domu blizu Ciriha, u Švajcarskoj, izjavio je njen publicista Bernard Doerti.

- Sa njom, svet gubi muzičku legendu i uzor - rekao je Doerti.

Američka pevačica, rođena u siromašnoj poljoprivrednoj zajednici i sa traumatičnim odnosom, postala je jedna od najvećih muzičkih umetnica svih vremena.

Tina Tarner SD profil
Tina Tarner SD profil / Izvor: Foto: Instagram / printscreen / tina.turner

Otac je SILOVAO, pa terao da pleše, MUŽEVI je TUKLI i varali, skončala od OPAKE BOLESTI! Tragičan život Rite Hejvort

Otac je SILOVAO, pa terao da pleše, MUŽEVI je TUKLI i varali, skončala od OPAKE BOLESTI! Tragičan život Rite Hejvort

TITO JE PADAO na njene ČARI, a zvali je "čačkalica"! Sofija Loren bila u ZATVORU, u 90. godini i dalje je NAJLEPŠA ŽENA EVROPE

TITO JE PADAO na njene ČARI, a zvali je "čačkalica"! Sofija Loren bila u ZATVORU, u 90. godini i dalje je NAJLEPŠA ŽENA EVROPE

Mik Džeger iz benda Rolling Stones izrazio je tugu zbog smrti Tarner, nazivajući je "izuzetno talentovanom".

- Bila je inspirativna, topla, zabavna i velikodušna - napisao je Džeger na Twitteru.

- Puno mi je pomogla kada sam bio mlad i nikada je neću zaboraviti - dodao je.

Glumica Angela Baset, koja je glumila Tinu u filmu iz 1993. godine, pitala je:

- Kako se oprostiti od žene koja je prihvatila svoju bol i traumu i koristila je kao sredstvo za promenu sveta? - zapitala se.

- Za mene, uvek će biti živa i inspiracija za žene širom sveta - rekla je Maraja Keri.

- Zahvalna sam na tvojoj inspiraciji i svemu što si stvorila. Ti si snaga i otpornost - napisala je pevačica Bijonse.

- Bila je nepokolebljivo svoja - govoreći i pevajući istinu kroz radost i bol, trijumf i tragediju - rekao je bivši predsednik SAD, Barak Obama.

Ikona osamdesetih godina

Tina Tarner
Tina Tarner / Izvor: Profimedia

Tina Tarner je započela karijeru 1950-ih godina tokom ranog perioda rokenrola i razvila se u fenomen MTV-a. U videu za svoju pesmu "What's Love Got to Do with It" , kojom je nazvala ljubav "emocijom iz drugog ruke", zvezda je personifikovala stil osamdesetih godina dok je hodala ulicama Njujorka sa svojom šiljastom plavom kosom, noseći kraću teksas jaknu, mini suknju i štikle.

Sa svojim ukusom za muzička eksperimentisanja i iskrenim baladama, savršeno se uklopila u pejzaž pop muzike osamdesetih godina u kojem su ljubitelji muzike cenili elektronski proizvedene zvukove i prezirali idealizam hipi ere.

Ponekad nazvana "Kraljicom rokenrola", osvojila je šest od svojih osam Gremi nagrada tokom osamdesetih godina. Tokom tog perioda, imala je dvanaest pesama na Top 40 listi, uključujući "Typical Male", "The Best", "Private Dancer" i "Better Be Good to Me". Njen koncert 1988. godine u Rio de Žaneiru okupio je 180.000 ljudi, što i danas ostaje jedna od najvećih poseta na koncertu za jednog izvođača.

Do tada, Tina Tarner je bila razvedena od gitariste Ajka Tarnera već deset godina. Superzvezda je otvoreno govorila o zlostavljanju koje je pretrpela od svog bivšeg supruga tokom njihovog bračnog i muzičkog partnerstva u 1960-ima i 1970-ima. Opisivala je modre oči, pokidane usne, slomljenu vilicu i druge povrede zbog kojih je redovno išla u hitnu pomoć.

- Tinina priča nije priča o žrtvovanju već priča o neverovatnom trijumfu - napisala je pevačica Dženet Džekson u jednom izdanju "Rolling Stone" magazina koje je Tinu stavilo na 63. mesto liste 100 najboljih umetnika svih vremena.

- Ona se transformisala u internacionalnu senzaciju - elegantnu silu - rekla je Džekson. 1985. godine, i dodala:

- Ona je dala fiktivnu dimenziju svojoj reputaciji preživele osobe - dodala je.

Većina Tininih hit pesama je napisana od strane drugih, ali je ona uspevala da ih oživi svojim glasom koji je muzički kritičar "New York Times"-a, Jon Pareles, nazvao "jednim od najneobičnijih instrumenata u pop muzici".

- To je trolisni glas, sa nosnim dubokim registrom, ječajućim, oštrim srednjim rasponom i visokim registrom koji je toliko iznenađujuće čist da zvuči kao falset - napisao je Džon Pareles u recenziji koncerta iz 1987. godine.

Od Natbuša u Tenesiju do slave

Tina Tarner
Tina Tarner / Izvor: Profimedia

Tina Tarner je rođena kao Ana Mae Bulok 26. novembra 1939. godine, u ruralnoj zajednici u Tenesiju, koju je opisala u svojoj pesmi "Nutbush City Limits" iz 1973. kao "mirnu malu staru zajednicu, grad sa jednom konjskom zapregom".

Njen otac je radio kao nadzornik na farmi, a majka je napustila porodicu kada je pevačica imala 11 godina, prema memoarima pevačice iz 2018. godine, pod nazivom Moja ljubavna priča.

Kao tinejdžerka, Tarner se preselila u Sent Luis da se ponovo ujedini sa majkom.

Ajk Tarner, čija je pesma Rocket 88 iz 1951. često nazivana prvim rokenrol snimkom, otkrio ju je kada je imala 17 godina, kada je zgrabila mikrofon da peva na njegovom klupskom nastupu u Sent Luisu 1957. godine. Vođa benda je kasnije snimio hit pesmu "A Fool In Love" sa svojom štićenicom i dao joj umetničko ime Tina Tarner, pre nego što su se venčali u Tihuani. 

Tarnerova je iskoristila svoj snažan glas i intenzivno vežbala plesne rutine kao glavni vokalista ansambla pod nazivom "Ike i Tina Turner Revue".

Sarađivala je sa članovima rock aristokratije, uključujući "The Who" i "Phil Spector", tokom 1960-ih i 1970-ih godina, i pojavila se na naslovnoj strani drugog izdanja magazina "Rolling Stone" 1967. godine. Ajk i Tina Tarner su izdavali rarazlićite diskografke kuće pri čemu su veći deo svojih komercijalnih uspeha postigli zahvaljujući neumornoj turneji.

Njihov najveći hit bio je obrada pesme "Proud Mary" grupe "Creedence Clearwater Revival".

Tina je ostavila svog supruga jedne noći 1976. godine, na jednom od nastupa tokom turneje u Dalasu, nakon što ju je napao tokom vožnje automobilom i ona mu uzvratila udarac, prema njenim memoarima.

Njihov razvod je okončan 1978. godine. Kuća slavnih rokenrola (Rock & Roll Hall of Fame) je 1991. godine uvrstila Ajka i Tinu Tarner, nazivajući ih "jednim od najmoćnijih live izvođača u istoriji".

Ajk Tarner je preminuo 2007. godine.

Sa 36 centi i svoji imenom "Tina Tarner" napustila je muža

Tina Tarner
Tina Tarner / Izvor: Profimedia

Tokom jedne decenije, Tini je život bio zamagljen slavom, nastupima, zlostavljanjem i upotrebom droge, sve vezano za Ajka. Na sceni je bila energična, snažna i  seksi. Njen dubok glas je privlačio pažnju.

Ajk joj je jednom prilikom slomio vilicu i rebra, gušio je i seksualno napadao. Zarobljena i bez nade, 1968. godine pokušala je da izvrši samoubistvo predoziranjem lekovima. Njen stomak je ispražnjen u obližnjoj bolnici, a Ajk ju je vratio na scenu dok je još povraćala.

Godinama kasnije, Ajk će negirati obim zlostavljanja, rekavši biografu:

- Da, udarao sam Tinu. Imali smo svađe i bilo je trenutaka kada sam je udario bez razmišljanja. Ali nikada je nisam tukao- rekao je.

1. jula 1976. videla je svoju priliku.

Tokom leta za Dalas da započnu sledeću turneju, njih dvoje su počeli da se svađaju. U kolima, na putu do hotela, on je počeo da je udara, a ona se kasnije setila da mu je uzvratila udarac, šutirala, psovala.

- Znala sam da je gotovo - napisala je.

Nakon što je čekala da on zaspi, ona je otišla sa samo 36 centi u džepu i parom naočara da sakrije modrice na svom licu.

- Bila sam uzdrmana, nervozna, uplašena. Ali znala sam da se ne vraćam - rekla je Tina.

Uz pomoć jednog od svojih advokata, vratila se u Kaliforniju. Šest godina kasnije, Tarnerova je prodavala milione ploča i konačno je bila slobodna.

Put od nule do superzvezde

Tina Tarner
Tina Tarner / Izvor: Profimedia

Nakon što je napustila svog supruga, Tarnerova je godinama pokušavala da povrati svoju slavu, objavljujući solo albume i singlove koji su bili neuspešni, i nastupajući na korporativnim konferencijama.

Godine 1980. upoznala je novog menadžera, Rožera Dejvisa, australijskog muzičkog izvršnog direktora koji ju je vodio tokom tri decenije. To je dovelo do njenog solo broja jedan - "What's Love Got to Do With It", a zatim je 1984. godine album "Private Dancer" zauzeo vrhove top lista.

"Private Dancer" je postao njen najveći album, kruna karijere u kojoj je prodala više od 200 miliona albuma.

Godine 1985. Tina je upoznala nemačkog muzičkog izvršnog direktora Ervina Baha koji je postao njen dugogodišnji partner, a 1988. godine se preselila u London, započinjući decenijama dug boravak u Evropi. Snimila je dva studijska albuma tokom devedesetih godina koji su se dobro prodavali, posebno u Evropi, snimila je temu za film James Bond iz 1995. godine pod nazivom "GoldenEye" i uspešno je održala svetsku turneju 2008. i 2009. godine.

Nakon toga, Tina Tarner se povukla iz sveta zabave. Udala se za Ervina Baha, odrekla se svog američkog državljanstva i postala državljanka Švajcarske. Nakon povlačenja, suočila se s nizom zdravstvenih problema, a 2018. godine doživela je porodičnu tragediju kada je njen najstariji sin, Kreg, izvršio samoubistvo u 59. godini života u Los Anđelesu, dok je mlađi sin Roni preminuo je u decembru 2022.

Tokom godina, Tina Tarner je postala simbol hrabrosti i preživljavanja, inspirišući mnoge žene širom sveta da se izbore za svoju slobodu i nezavisnost. Njena muzika i scenska prisutnost ostaju ikonične, a njen uticaj na muzičku industriju je neosporiv. Tina je ostavila dubok trag u svetu muzike, kao umetnica koja je uspela da se izdigne iz teških okolnosti i ostvari izuzetan uspeh.

Cena ponovnog preživljavnja njene priče

Tina Tarner
Tina Tarner / Izvor: Profimedia

Dokumentarac iz 2021. godine o pevačici govori koliko joj je teško bilo ponovno proživljavanje tog vremena.

Tarner je opisala divlje i nemilosrdno zlostavljanje na koje je naišla, kao i njegovu nemilosrdnu prirodu, u dokumentarcu, a takođe je govorila o svojoj reakciji na to.

- Osećala sam se obavezanom da ostanem tamo i bila sam uplašena - rekla je Tarnerova.

- I ostala sam. Tako je jednostavno bilo. Osećala sam se veoma lojalno prema Ajku i nisam želela da mu naudim, a ponekad, nakon što bi me pretukao, na kraju bih osećala sažaljenje prema njemu i [mislila sam] zašto ja osećam sažaljenje [prema njemu]? Tu sedim, savijena od bola, i osećam sažaljenje prema njemu - dodala je pevačica.

- Svaki put kad je zamole da ponovo ispriča svoju priču, koliko god to moglo biti korisno za druge ljude da je čuju i da se ojačaju zbog toga, to je bilo izuzetno bolno i izativalo bi ponovnu traumu kod nje - rekao je reditelj TJ Martin za "New York Post".

Tina je rekla da je imala život pun zlostavljanja, "nema drugog načina da se ispriča ta priča".

- Boli kada morate da se setite tih vremena, ali u određenoj fazi, preuzima vas oproštaj. Oprostiti znači ne držati se za to. Pustite to jer ako ne oprostite, vi patite - rekla je pevačica.

- Njena priča dotakla je mnoge ljude koji su osećali da moraju čuvati svoje tajne duboko potisnute - rekla je Katori Hal u dokumentarcu.

Dokumentarac o Tini Tarner prikazuje njenu  životnu priču njenim rečima. Muzička ikona se bori sa sopstvenom pričom, u filmu koji sadrži dosad neviđene snimke i slike.

- Kada pomislite na Tinu Tarner, pomislite na snagu, otpornost - kaže Martin jedna od reditelja dokumentarca o Tini Tarner.

- Mislim da ta slika pokazuje simbol - naglasio je.

- Kako nam je jasno rekla, kada razmišlja o Ajku, on je posećuje u noćnim morama - priseća se Martin i dodaje

 - To je bilo zaista otkrivajuće i iznenađujuće za nas; da u ovoj fazi njenog života još uvek se bori s nečim što se dogodilo tako davno - dodao je.

- Teško je kada najgore delove svog života pretvorite u inspiraciju - rekla je Baset.

U poslednjim godinama, Tina je srećno živela izvan javnosti. Rekla je za "The Guardian" da, nakon što je postigla slavu koju je želela u svojoj karijeri, uživa u anonimnosti u penziji.

Šta je želela da ostane kao njeno nasleđe?

Tina Tarner
Tina Tarner / Izvor: Profimedia

Rekla je za "The Guardian" da želi da je pamte kao "kraljicu rokenrola".

- Kao ženu koja je pokazala drugim ženama da je u redu težiti uspehu na sopstvenim uslovima - rekla je.

Britanski "Vogue" je pitao Tarnerovu koja su njene tajne za dobro proživljen život. Njen odgovor postao je još dublji nakon njene smrti.

- Moj život je bio ispunjen, ali sa mnogo tužnih trenutaka koje sada opraštam i trudim se da zaboravim - rekla je.

- Možda je to odgovor: nastaviti napred, pustiti i težiti da vaš život ispunite ljubavlju - dodala je.

Sahranila oba sina

Sin muzičke zvezde Tine Tarner, Roni (62), pronađen je mrtav  u Los Anđelesu, prenosi "TMZ". Uzrok smrti nije objavljen, dok je poznato da se Roni borio sa rakom.

Ronija su u njegovom stanu pronašle komšije, a pokušaji da ga ožive bili su bezuspešni, te je ubrzo proglašen mrtvim. Ovo nije prva tragedija koja je zadesila pevačicu. Naime, njen prvi sin, ubio se pre 5 godina.

Kada se njen prvi sin ubio, 2018. godina, Tina je bila skrhana bolom. Oprostila se od njega i putem Instagrama.

"Moj najtužniji trenutak u majčinstvu. U četvrtak, 19. jula, rekla sam poslednje zbogom sinu, Krejgu Rejmondu Tarneru, kada sam se okupila sa porodicom i prijateljima da pospemo njegov pepeo na obali Kalifornije. Imao je 59 godina kada je tako tragično umro, ali on će uvek biti moja beba", napisala je Tina.

Uprkos tome što su joj se svi divili i što je napravila zavidnu karijeru, njen život nije bio lak, a put uspeha bio je trnovit.