Ова 4 јефтина зачина подстичу бољу концентрацију и памћење: Свакодневно их користите и мозак неће старити
Моћ коју имају биљке, поготово зачинске, је велика. Зато, пажљиво треба употребљавати исте, како бисмо из њих извукли све бенефите.
Ако вам се често дешава да не можете да се сетите где сте оставили мобилни телефон, кључеве од стана или да ли сте искључили пеглу, можете у исхрану да уврстите зачине који подстичу боље памћење.
Ако вам је за утеху, нисте једини које муче такве ствари. Брз начин живота, стрес и године неповољно утичу на памћење, кажу стручњаци.
- Ако имате ових проблема, не очајавајте. Увек постоји тренинг за мозак, као што је на пример решавање укрштеница и мозгалица, читање, али и одређена храна. Заборавности можете да станете на пут тако што ћете у своју исхрану уврстити и зачине који ће побољшати меморију. Они су богати антиоксидансима који позитивно утичу на рад можданих вијуга - објашњавају стручњаци.
Осим што ће вам развити вијуге, зачини нису скупи, а можете да их додате скоро сваком јелу.
Цимет
Осим што повећава доток кисеоника у мозак, цимет смањује ниво шећера у крви. Овај зачин је богат витамином Б, који побољшава рад можданих ћелија. Студије су показале да су људи који су мирисали цимет показали боље резултате на тестовима концентрације, памћења и брзине менталних реакција. Идеалан је за припрему колача, али све чешће га користе и као додатак кафама.
Босиљак
Отклања ментални умор, побољшава концентрацију и памћење, брише негативне последице стреса. Умањује ризик од слабљења имунитета, а самим тим и од когнитивних проблема. Можете да користите свеж босиљак у разним салатама.
Жалфија
Овај зачин слично као и цимет побољшава памћење и концентрацију, посебно код старијих људи. Жалфија спречава нестајање ацетилколина - супстанце која је важна за памћење и пажњу. Користите је за припрему чаја, али и као зачин док печете неко месо.
Ђумбир
Овај зачин драстично смањује упалне процесе у организму који могу умањити способност мозга да обради информације. Ђумбир побољшава мождане функције и успорава старење. Тајландска студија на женама у доби од 50 до 60 година које су редовно узимале ђумбир током шест месеци потврдила је да су се њихове сазнајне функције и памћење изразито побољшале. Идеалан је као зачин у многим напицима, али и јелима.