Ova 4 jeftina začina podstiču bolju koncentraciju i pamćenje: Svakodnevno ih koristite i mozak neće stariti
Moć koju imaju biljke, pogotovo začinske, je velika. Zato, pažljivo treba upotrebljavati iste, kako bismo iz njih izvukli sve benefite.
Ako vam se često dešava da ne možete da se setite gde ste ostavili mobilni telefon, ključeve od stana ili da li ste isključili peglu, možete u ishranu da uvrstite začine koji podstiču bolje pamćenje.
Ako vam je za utehu, niste jedini koje muče takve stvari. Brz način života, stres i godine nepovoljno utiču na pamćenje, kažu stručnjaci.
- Ako imate ovih problema, ne očajavajte. Uvek postoji trening za mozak, kao što je na primer rešavanje ukrštenica i mozgalica, čitanje, ali i određena hrana. Zaboravnosti možete da stanete na put tako što ćete u svoju ishranu uvrstiti i začine koji će poboljšati memoriju. Oni su bogati antioksidansima koji pozitivno utiču na rad moždanih vijuga - objašnjavaju stručnjaci.
Osim što će vam razviti vijuge, začini nisu skupi, a možete da ih dodate skoro svakom jelu.
Cimet
Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B, koji poboljšava rad moždanih ćelija. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija. Idealan je za pripremu kolača, ali sve češće ga koriste i kao dodatak kafama.
Bosiljak
Otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje, briše negativne posledice stresa. Umanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim tim i od kognitivnih problema. Možete da koristite svež bosiljak u raznim salatama.
Žalfija
Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina - supstance koja je važna za pamćenje i pažnju. Koristite je za pripremu čaja, ali i kao začin dok pečete neko meso.
Đumbir
Ovaj začin drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu umanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Đumbir poboljšava moždane funkcije i usporava starenje. Tajlandska studija na ženama u dobi od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci potvrdila je da su se njihove saznajne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale. Idealan je kao začin u mnogim napicima, ali i jelima.