Овај колач од кокоса се не пече, не садржи брашно, а и ни шећер - за пола сата направите слатки ужитак који се топи у устима
Ове кокос штанглице су прави доказ да здрава исхрана не мора бити компликована – ни досадна. Било да их припремате као десерт за госте, ужину за посао или слатки залогај уз поподневни чај, гарантујемо да ће вас одушевити својом једноставношћу, аромом и – најважније – пуним кокосовим укусом који не излази из моде.
Када помислимо на кокос, у глави нам се одмах створи слика тропског раја – сунца, палми и белог песка. Али овај егзотични плод већ вековима има своје заслужено место и у кулинарству, где је много више од украса за колаче или додатка за пиће.
Кокос је хранљив, свестран и идеалан савезник у здравој исхрани. Од млека и уља, до брашна и ренданог меса – свака његова компонента налази пут до тањира, а посебно је драгоцен у припреми посластица без печења.
Кратка историја кокоса у кулинарству
Кокос потиче из тропских крајева југоисточне Азије и Пацифика, а људи га користе више од 4.500 година. У Индији и на Шри Ланки сматра се светим плодом, док је у Полинезији кокос дуго био основни извор хране, воде и уља. Европску кулинарску сцену кокос је освојио много касније – у 19. веку, када су се производи попут кокосовог брашна и уља почели увозити из колонија.
Данас кокос доживљава праву ренесансу захваљујући све већој популарности веганске и глутен-фрее исхране. Кокосово млеко користи се као замена за кравље млеко, кокосово уље као здравија алтернатива за пржење и печење, а кокосово брашно обогаћује колаче, палачинке и протеинске штанглице својом природном слаткоћом и фином текстуром.
Савршено једноставан рецепт за здраве кокос штанглице
Ако сте у потрази за брзом, лаганом и нутритивно богатом посластицом, ове сирове веганске кокос штанглице су идеалан избор. Не садрже глутен, млечне производе ни рафинисани шећер, а припрема траје свега десет минута – без печења!
Састојци:
- 200 г кокосовог брашна
- 100 мл кокосовог млека
- 3 кашике агавиног сирупа
- 2 кашике кокосовог уља
- Прстохват ваниле (или неколико капи екстракта)
- Тамна веганска чоколада – по жељи за прелив
Припрема:
- У великој чинији помешајте кокосово брашно, кокосово млеко, агавин сируп, кокосово уље и ванилу.
- Мешајте све док не добијете компактну, густу и благо лепљиву смесу.
- Рукама обликујте штанглице жељене величине, или утисните смесу у мали плех обложен папиром за печење и касније исеците на правоугаонике.
- Ставите у фрижидер на минимум 1–2 сата да се добро стегне.
- По жељи, отопите тамну чоколаду на пари и прелијте штанглице. Вратите у фрижидер док се чоколада не стврдне.
Савети:
Уместо агавиног сирупа, можете користити јаворов сируп, мед (ако нисте стриктно вегански), или пасту од урми.
Ако волите хрскаву текстуру, додајте сецкане бадеме, лешнике или какао-нибс у смесу.
Штанглице можете чувати у фрижидеру до 7 дана, а могу се и замрзнути.