Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕЦЕПТ КОЈИ ЋЕТЕ ЗАПИСАТИ: Потребни су јабуке, цимет, шећер, јаја - али нећете правити торту, већ НАЈУКУСНИЈИ БУРГЕР НА СВЕТУ!

26.05.2020. 16:53
Пише:
Промо
Burger
Бургер / Извор: Профимедиа

Обавезно пробајте!

Замислите да неко крене да вам набраја састојке за свој најновији рецепт: јабуке, шећер, цимет, јаја… Шта ћете помислити да прави? Лењу питу, наравно. И, у 99,99% случајева били бисте у праву. Али, не и кад вам клопу спрема Слоба Стефановић – легендарни Гастроглумац ког сте можда пратили у његовој емисији Мр. Kitchen, а сигурно га знате и са Инстаграма. Веровали или не, сви ови горе набројани састојци заправо су своје место нашли не у колачима, већ у Слобином рецепту за бургер.

Хеј, полако! Будите отвореног ума и немојте одмах да одбаците ову идеју. Барем не пре него што пробате.

Иако вам ова комбинација јабуке, шећера и зачина на први поглед делује потпуно неспојиво с месом, а још мање са пивом, у питању је заиста генијалан рецепт. Кад пробате, схватићете да укуси и ароме састојака пива и бургера раде заједно у вашу корист.

Уосталом, кад је осмишљавао овај бургер Гастроглумац је пре свега и мислио на љубитеље доброг пива.

- Пиво иде уз многа јела, али уз једно иде најбоље – уз савршено спремљен бургер. Играо сам се намирницама и направио фину калоријску бомбу коју ће лепо расхладити добри стари Старопрамен. Бургер је испао генијално, уз луду комбинацију јабука, лука, шећера, сира… Свега по мало, и свега сасвим довољно.

Дакле, време да сви заједно стекнемо једно потпуно ново гурманско искуство.

БУРГЕР СА ЧАТНИЈЕМ ОД ЈАБУКА И ЛУКА СА ГРИЛОВАНИМ СИРОМ

  • За два бургера је потребно:
  • 300 г млевеног јунећег меса
  • со, бибер
  • За чатни од лука и јабуке:
  • 3 лука
  • 1 већа зелена јабука
  • 30 г путера
  • 2 кашичице смеђег шећера
  • мало цимета
  • 10 мл балзамика
  • Прилози:
  • 70 гр мирочког или халуми сира
  • 2 шните сланине
  • 2 кисела краставца
  • 1 печено јаје
  • две земичке за бургере

ПРИПРЕМА

  • Исеците јабуке на коцкице и лук на танке режњеве. Ставите у шерпицу све састојке и кувајте четрдесетак минута, повремено мешајући. Пред крај додајте балзамико и укувајте још који минут. Чатни је спреман.
  • Док се чатни кува, зачините месо сољу и бибером, обликујте два бургера и ставите на маслиново уље да се испеку са обе стране.
  • Изгрилујте сир у истом тигању. Шните сланине ставите у микроталасну пећницу на минут, како би биле хрскаве, и испеците једно јаје на око.
  • Слажите све овим редом: на доњи део земичке ставите чатни, па бургер. На бургер ставите гриловани сир, јаје и хрскаву сланиницу, преко пар колутова киселих краставаца и још мало чатнија од горе. Преклопите другим делом земичке и учврстите роштиљ штапићем.
  • Послужите уз домаћи помфрит и наравно, Старопрамен.
  • Гастроглумчеви савети: Уколико не можете да нађете сир за гриловање, узмите чедар сир у листовима. Пре него што скинете бургер са ватре, ставите сир преко бургера да се лепо отопи.
  • Ми смо пробали, и одушевљени смо тиме како се сјајно овај бургер комбинује са пивом. Пошто смо породицу већ одушевили својим кулинарским умећима, сад једва чекамо да се овим рецептом похвалимо и пријатељима. Сигурни смо да ће, уз ненадмашни Старопрамен, управо бургер са чатнијем од јабука и лука са грилованим сиром бити укус по ком ћемо памтити ово пролеће.
  • А за још феноменалних идеја и савета како уклопити добру храну са још бољим пивом, пратите блог Како јести (уз) пиво.