РЕЦЕПТ КОЈИ ЋЕТЕ ЗАПИСАТИ: Потребни су јабуке, цимет, шећер, јаја - али нећете правити торту, већ НАЈУКУСНИЈИ БУРГЕР НА СВЕТУ!
Обавезно пробајте!
Замислите да неко крене да вам набраја састојке за свој најновији рецепт: јабуке, шећер, цимет, јаја… Шта ћете помислити да прави? Лењу питу, наравно. И, у 99,99% случајева били бисте у праву. Али, не и кад вам клопу спрема Слоба Стефановић – легендарни Гастроглумац ког сте можда пратили у његовој емисији Мр. Kitchen, а сигурно га знате и са Инстаграма. Веровали или не, сви ови горе набројани састојци заправо су своје место нашли не у колачима, већ у Слобином рецепту за бургер.
Хеј, полако! Будите отвореног ума и немојте одмах да одбаците ову идеју. Барем не пре него што пробате.
Иако вам ова комбинација јабуке, шећера и зачина на први поглед делује потпуно неспојиво с месом, а још мање са пивом, у питању је заиста генијалан рецепт. Кад пробате, схватићете да укуси и ароме састојака пива и бургера раде заједно у вашу корист.
Уосталом, кад је осмишљавао овај бургер Гастроглумац је пре свега и мислио на љубитеље доброг пива.
- Пиво иде уз многа јела, али уз једно иде најбоље – уз савршено спремљен бургер. Играо сам се намирницама и направио фину калоријску бомбу коју ће лепо расхладити добри стари Старопрамен. Бургер је испао генијално, уз луду комбинацију јабука, лука, шећера, сира… Свега по мало, и свега сасвим довољно.
Дакле, време да сви заједно стекнемо једно потпуно ново гурманско искуство.
БУРГЕР СА ЧАТНИЈЕМ ОД ЈАБУКА И ЛУКА СА ГРИЛОВАНИМ СИРОМ
- За два бургера је потребно:
- 300 г млевеног јунећег меса
- со, бибер
- За чатни од лука и јабуке:
- 3 лука
- 1 већа зелена јабука
- 30 г путера
- 2 кашичице смеђег шећера
- мало цимета
- 10 мл балзамика
- Прилози:
- 70 гр мирочког или халуми сира
- 2 шните сланине
- 2 кисела краставца
- 1 печено јаје
- две земичке за бургере
ПРИПРЕМА
- Исеците јабуке на коцкице и лук на танке режњеве. Ставите у шерпицу све састојке и кувајте четрдесетак минута, повремено мешајући. Пред крај додајте балзамико и укувајте још који минут. Чатни је спреман.
- Док се чатни кува, зачините месо сољу и бибером, обликујте два бургера и ставите на маслиново уље да се испеку са обе стране.
- Изгрилујте сир у истом тигању. Шните сланине ставите у микроталасну пећницу на минут, како би биле хрскаве, и испеците једно јаје на око.
- Слажите све овим редом: на доњи део земичке ставите чатни, па бургер. На бургер ставите гриловани сир, јаје и хрскаву сланиницу, преко пар колутова киселих краставаца и још мало чатнија од горе. Преклопите другим делом земичке и учврстите роштиљ штапићем.
- Послужите уз домаћи помфрит и наравно, Старопрамен.
- Гастроглумчеви савети: Уколико не можете да нађете сир за гриловање, узмите чедар сир у листовима. Пре него што скинете бургер са ватре, ставите сир преко бургера да се лепо отопи.
- Ми смо пробали, и одушевљени смо тиме како се сјајно овај бургер комбинује са пивом. Пошто смо породицу већ одушевили својим кулинарским умећима, сад једва чекамо да се овим рецептом похвалимо и пријатељима. Сигурни смо да ће, уз ненадмашни Старопрамен, управо бургер са чатнијем од јабука и лука са грилованим сиром бити укус по ком ћемо памтити ово пролеће.
- А за још феноменалних идеја и савета како уклопити добру храну са још бољим пивом, пратите блог Како јести (уз) пиво.