Баке су нам говориле да можемо да ЈЕДЕМО И ОВАКАВ ЏЕМ, а заправо УГРОЖАВАМО СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ: У њему се крију опасне супстанце
Сигурно сте и ви правили ову грешку, али време је да мењамо праксу наших бака!
Када завршимо припрему џемова и мармелада, често нам остане и нека тегла од претходне године. Ако приметимо чудне промене у тегли, најбоље је да је бацимо, ма шта год нам баке говориле.
Домаћи џемови јесу слатки и издржљиви, али се понекад деси да нас сачека буђ на површини. Навикли смо да верујемо да је довољно само да скинемо плесниви део и наставимо да једемо, јер су нас тако училе старије генерације. Међутим, то баш и није тачно.
Према речима Мирослава Оташевића, стручњака за прехрамбену технологију и једног од људи иза пројекта „Шта једем?”, буђ је облик гљивица које се брзо размножавају када имају одговарајуће услове. Ако се појаве у тегли џема, најбезбедније је да одустанемо од његове употребе.
Видљиви део буђи је само површински слој. Оно што представља стварну опасност су супстанце које плесан ослобађа у џем, а које немају ни укус ни мирис, па не можемо ни да их приметимо. Чак и када уклонимо све што видимо, велика је шанса да су микотоксини већ продрли дубље у садржај тегле.
Микотоксини су једињења која гљивама служе да разложе храну којом се хране. Више од 300 ових материја је регистровано и многе су канцерогене, генотоксичне и штетне по имунитет. Афлатоксин, који настаје од плесни Aspergillus Флавус, сматра се једним од најопаснијих.
Зато реченица „Скинем буђ и једем даље, никад ми ништа није било” заправо не стоји, јер микотоксини не делују одмах. Њихова штета се не примећује на начин као кад поједемо покварено јаје или млеко.
Ако кувамо џем без конзерванса и са мање шећера, можемо применити неколико трикова да продужимо његову свежину. Квар најчешће настаје због влажног поклопца, а вода, ваздух и собна температура су идеални за развој плесни. Прави вакуум без трагова воде тешко је постићи код куће.
Најбоље је, док је џем још топао, ставити танак слој фолије директно на његову површину, поклопац обрисати да буде потпуно сув и одмах затворити теглу. Тако спречавамо стварање кондензације између џема и поклопца. Важно је да фолија добро налегне да не би остало ваздуха који погодује развоју плесни. А најбезбедније је да тегле чувамо у фрижидеру.