ОВАЈ ДЕО ПИЛЕТИНЕ НЕМОЈТЕ ЈЕСТИ - чист је ОТРОВ! Садржи највише БАКТЕРИЈА И ПАРАЗИТЕ, а сви га воле
Пилетина је данас најпопуларнија врста меса и све је више у употреби у домаћој кухињи. Разлог је њена доступност, благ укус који нема јак мирис, али и приступачна цена у поређењу са јунетином, телетином или свињетином.
Поред тога, пилетина је богата корисним хранљивим материјама и лако се комбинује уз скоро свако јело.
Ипак, једна кинеска студија је показала да постоје делови пилетине које не би требало да једемо, јер могу бити штетни по здравље. Стручњаци су кроз искуство технолога и професионалних кувара утврдили које делове пилета треба избегавати.
Најпре, не препоручује се конзумирање коже. Кожица је готово у потпуности састављена од масти и може садржати велики број бактерија. Слична ситуација је и са пилећим плућима. Термичка обрада, чак и на веома високим температурама, не може у потпуности да елиминише све паразите из овог органа.
Кинески стручњаци саветују и да се не користи глава, јер управо овај део акумулира све штетне материје које животиња унеше током живота. Иако се код нас ретко користи, важно је имати у виду ову препоруку.
Са друге стране, нутритивна вредност квалитетног пилећег меса је изузетна. У сто грама пилетине налазимо:
Енергетска вредност 120 кцал
Протеини 22,50 г
Угљени хидрати 0,00 г
Шећери 0,00 г
Влакна 0,00 г
Масти 2,62 г
од којих засићене 0,563 г
Висок садржај протеина помаже изградњу мишића, а због тога што је месо нискокалорично, пилетина је одличан избор за дијеталне режиме исхране и здрав начин живота.