Биљка која најбоље ПРОЧИШЋАВА КРВ и јетру расте на сваком кораку, а сви је чупамо као коров - Салата од ње чисти тело од ОТРОВА накупљених током зиме
Сви делови биљке – корен, цвет, стабљика и лист – веома су лековити и користе се у народној медицини за лечење бројних болести.
Биљка која расте на ливадама, травњацима, уз путеве и канале, честа је и у нашим вртовима, па је многи сматрају коровом који је потребно уклонити, ни не знајући да је тешким болесницима и те како потребна и да је прави дар природе свима нама.
Сви делови биљке – корен, цвет, стабљика и лист – веома су лековити и користе се у народној медицини за лечење бројних болести.
Маслачак (Taraxacum officinale) припада породици језичастих главоножаца, од којих су бројне врсте изразито лековите. У народу је познат и под другим називима као што су: млечњак, радић, жучна кеса, жуманце, слатки зуб, кајма, попино гумно, италијанска салата и др.
Рецепти од маслачка стимулишу све жлезде и појачавају излучивање пљувачне жлезде, жлезда желуца и црева, јетре, жучне кесе и панкреаса.
Чајеви од листа и корена маслачка подстичу метаболизам и стимулативно делују на здраве органе за излучивање, па избацују вишак супстанци из тела.
Сви делови биљке садрже млечни сок горког укуса који је заслужан за рад бронхијалних жлезда и поспешивање искашљавања.
Биљка садржи висок садржај калијума и фосфора, калцијума, гвожђа, натријума, као и бројне витамине (посебно витамин Ц), етерично уље, смолу, инулин, шећер, ензиме, масне киселине, сумпор и много других лековитих супстанци.
Маслачак се користи за прављење чаја, тинктуре, уља и мацерата, а од цветова се прави изврстан сируп који је у народу познат по исцељујућим својствима.
Начини употребе појединих делова маслачка
У рано пролеће, док у нашим вртовима још нема зеленог, лиснатог биља, природа нам нуди ову лековиту биљку као изврсну пролећну куру која ће прочистити наш организам од свих накупљених токсина након зиме у којој није било зеленог биља.
Зато, прихватимо овај дар и користимо младе листиће свакодневно у облику разних салата (зелена, мешавина, као додатак кромпир салати и сл.).
Својим прочишћујућим дејством маслачак помаже код гихта и реуме, натечене жлезде спласну ако три до четири недеље спроводимо куру са стабљикама маслачка (дневно се прожваће пет – десет цветних стабљика). Стабљике делују и код нечистоћа коже, лишајева и осипа.
Двонедељна кура са стабљикама маслачка помаже слабим и болесним људима јачајући њихов организам и ослобађајући га од токсичних супстанци.
Корење маслачка сирово или осушено користи се за чај који прочишћава крв, поспешује варење, знојење и мокрење и делује окрепљујуће.
Србија Данас/Крстарица/Пренела Ј.Ш.