ЧЕРВИШ - старо СРПСКО заборављено јело, као идеалан ручак за викенд - Најукуснија цепкана влакнаста пилетина по шумадијском рецепту
Ајмокац је јело које се не спрема баш једноставно, али свакако је вредно сваког минута проведеног у кухињи
Червиш или ајмокац је заиста фантастично скоро па заборављено јело са наших простора које се прави са пилетином у сосу од белог лука.
Постоји разлика између червиша и ајмокца, иако су наизглед два јако слична јела. А разлика је у густини соса. Червиш је знатно гушћи.
Рецепт:
1 пилеце груди
1 батак са карабатаком
5 чена белог лука
3 до 5 кашика брашна
1л воде
со по укусу
бибер по укус
У литри воде скувати пилеће месо. Када се пилетина скувала вадимо је из супе и остављамо да се пилетина мало прохлади. Бујон не бацамо јер ћемо га касније користити.
Када се месо довољно прохладило требамо га уситнити, али не ножем него рукама, јер нам је потребно цепкано, влакнасто месо.
Када се месо скроз исцепка, треба иситнити бели лук. Белу лук је састојак који му даје аутентичан укус. Када смо лук пропрђжили у уљу, у њега додајемо 2 кажике брашна и све заједно пржимо у уљу.
Када је све спремно, додајемо пилећи бујон и све заједно мешамо док не добијемо густу смесу. Додајемо си и бибер по укусу.
За одговарајућу густину додајемо још брашна.
Када се постигне густина, додаје се цепкана пилетина.
За червиш се сматра да је рецепт са Блиског Истока, у Шумадији је њихово традиционално јело, док се назив ајмокац најчешће користи на југу Србије.
Србија Данас/Стил, Л.В./Пренела Ј.Ш.