ДЕТОКС НИЈЕ ПОТРЕБАН ОРГАНИЗМУ! Ово је ПРАВА ИСТИНА о девет најпознатијих митова о исхрани!
Више нема тајни!
Каква је заиста корист од детокс-исхране, чиа семенки и гоџи бобица? Да ли ракија олакшава варење и да ли нас чоколада заиста чини срећним? Наука је дала одговоре на све популарне митове о исхрани.
ИМА СВЕ ШТО НАМ ТРЕБА: Ово ПОВРЋЕ је пуно ВИТАМИНА К и главни је ЧУВАР срца и имуног система
Ракија после јела подстиче варење
Алкохол развија своје дејство првенствено у мозгу, а не у гастроинтестиналном тракту, кажу научници.
- Алкохолна пића, додуше, могу да подстакну лучење желудачних сокова, нарочито ако их конзумирамо у мањим дозама. Високопроцентан алкохол изазива супротан ефекат - каже Алекса Мајер са Института за исхрану Универзитета у Бечу.
Због биљних састојака које садрже, ракије траварице заиста подстичу варење, али постоје и безалкохолне алтернативе, нпр. кафа после јела. Ако не подносите кофеин, угледајте се на Индијце, који после јела жваћу семенке коморача или аниса.
Кафа: Ко каже да је нездрава?
Кафу и даље бије глас да је нездрава, нарочито зато што кофеин подстиче избацивање течности. Ово последње је, додуше, тачно, али је тај ефекат занемаљив ако пијете једну до четири шољице дневно.
Све је више доказа у прилог благотворног дејства омиљеног топлог напитка (широм света се попије 2,25 милијарди шољица дневно). Европска дугорочна студија "Епиц" показала је да конзумирање кафе позитивно утиче на јетру и јача имунитет. Научници Краљевског колеџа у Лондону прошле године су открили да љубитељи кафе, статистички гледано, дуже живе.
ВИКТОРИЈИН АНЂЕО, ТУЖНА ПРИЧА: Животне НАВИКЕ су ми УНИШТИЛЕ здравље, немам циклус!
Воћна киселина напада зубну глеђ
Стоматолози препоручују прање зуба три пута дневно, али понекад то може бити и штетно. Ако поједете јабуку и одмах после тога оперете зубе, оштетићете заштитни слој зуба и отворити пут бактеријама. Због тога стручњаци препоручују да после јела сачекате најмање пола сата и тек онда посегнете за четкицом.
Киселу средину у устима, поред воћа и воћних сокова, стварају и газирана пића и вино. Оштећена глеђ не може да се обнови, али можете да ограничите штетни ефекат. Киселе намирнице конзумирајте у комбинацији с јогуртом, јер садржи калцијум и фосфат, који подстичу минерализацију зуба.
ЛАКО И БЕЗ МУКЕ: 7 природних лекова који ће вам помоћи да ублажите КРВАРЕЊЕ ДЕСНИ!
Чиа, гоџи итд.
Акаи, чиа, гоџи бобице и моринга прах - да ли су тзв. супернамирнице решење за све здравствене тегобе? Ако је веровати текстовима на амбалажи, садрже антиоксидансе и делују против рака, подстичу сагоревање масти и чак јачају потенцију.
Егзотичне бобице и семенке ипак нису толико изузетне као што их рекламирају.
- Гоџи бобица има слично дејство као обична боровница, а оно што може чиа семе, може и лан, само што тренутно није у моди - каже нутрициниста Јирген Кениг са Универзитета у Бечу.
Стручњаци у начелу дају предност домаћим и свежим производима у односу на оне из егзотичних крајева.
- Од доброг старог спанаћа можете да направите добар смути, који је у сваком случају јефтинији од праха алги и моринге - тврде немачки стручњаци после анализе 22 врсте "супернамирница".
У ЧЕМУ ЈЕ ЊЕНА ТАЈНА? Има 7 ОБРОКА дневно и САВРШЕНУ линију
Да ли нас чоколада чини срећнијима?
Научници Универзитета Мичиген у Ен Арбору установили су да осећај чоколаде која се топи у устима утиче и на мозак. Систем за награђивање у мозгу се активира и тражи још.
Позитиван утицај чоколаде на расположење углавном се доводи у везу с кофеином, биљним састојком теобромином и, пре свега, триптофаном - компонентом "хормона среће" серотонина.
Да ли је чоколада нека врста природног антидепресива? Психолог Михаел Махт са Универзитета у Вирцбургу тврди да је пресудна комбинација масти, шећера и кремасте конзистенције, а не састојака из какаоа.
ДА ЛАКШЕ СМРШАТЕ: Уместо калорије, треба да бројите ОВЕ ствари!
Карта укуса на језику?
Некада смо учили да је језик нека врста географске карте укуса. На врху се налазе рецептори за слатко, у корену за горко, а између су зоне за кисело и слано. Ово, нажалост, није тачно.
Четири врсте рецептора нису раздвојене, већ су распоређене по целом језику, и нема их само четири, већ шест. Поред поменутих укуса, ту су и "умами" (на јапанском "укусно" или "пикантно") и "масно".
Рецептори за укус откривени су на још једном месту, наиме, на слузокожи желуца и црева. Црева реагују на присуство слатког, горког и пикантног ослобађањем хормона који, између осталог, регулишу ситост.
ЦРВЕНА ХРАНА ОСТАВЉА ДОКТОРЕ БЕЗ ПОСЛА: Спречава упалне процесе, чува кости, срце и вид!
Смрзнута храна
Амерички биолог Кларенс Бердај, проналазач тренутног замрзавања, преузео је поступак почетком 20. века од домородаца у региону Лабрадор (Канада). Предност ове методе је у томе што се не стварају ледени кристали, а ћелијска структура остаје очувана, чиме се спречава губитак хранљивих састојака.
Научници Универзитета Калифорније у Дејвису упоредили су осам различитих врста свежег воћа и поврћа са смрзнутим варијантама, али нису добили недвосмислени резултат. Понекад су вредности биле повољније код смрзнутих, а понекад код свежих намирница. Смрзнута боранија, боровница и кукуруз садржале су више витамина Ц, али је зато свеж грашак био богатији рибофлавином, витамином из групе Б.
ЗА СВЕ ЉУБИТЕЉЕ КАФЕ: Додајте само 2 састојка и почните да топите килограме већ данас!
Да ли су намирнице из органског узгоја здравије?
Будући да се у њиховој производњи не користе пестициди и вештачка ђубрива, логичан закључак био би да јесу. Ни то, међутим, није јасно доказано. Истраживање објављено у стручном часопису "Бритисх Јоурнал оф Нутритион" показује да органско воће и поврће садржи мало више драгоцених хранљивих материја од конвенционално гајеног. Две студије у истом часопису сличне резултате документују када је реч о месу и млеку.
Међутим, питање је погрешно постављено јер, како објашњавају научници, "органско" не значи аутоматски и уравнотежено.
- Ако сваки дан будете јели шницлу и помфрит органског порекла, нећете допринети свом здрављу - објашњава аустриски стручњак за органски узгој Лудвиг Маурер.
Интимна ХИГИЈЕНА уз природне намирнице: Ово је најбољи начин да побољшаш мирис и укус "тамо доле"
Детокс исхрана
Производи за детоксикацију обећавају избацивање штетних материја, које се наводно нагомилавају у цревима. Проблем је у томе што те наслаге у цревима не постоје. Теза да можете да очистите црева обична је "бесмислица", каже немачки нутрициониста Андреас Пфајфер.
Закључак: Производи за детоксикацију само су бацање новца.
Насупрот томе, пост заиста подмлађује организам. Јапански добитник Нобелове награде за медицину 2016. Јошинори Осуми открио је да живе ћелије садрже неку врсту молекуларног система за одношење смећа, помоћу којих избацују штетне материје. Инсулин омета тај процес. Пост је здрав зато што подстиче избацивање отрова из ћелија.
Због тога стручњаци препоручују пост у интервалима, на пример по принципу 16:8 - осам сати нормалне исхране и 16 сати поста. Вечерајте, а следећег дана једите у подне и већ сте премостили тих 16 сати, а учинили сте нешто добро за организам.