Домаћи СЛАДОЛЕД од јагода и банане, а без шећера, који НЕ ГОЈИ ни грам: Брза летња посластица од 2 воћке, идеална и за дијабетичаре
Савршено освежење за лето, без гриже савести! Овај кремасти сладолед прави се за мање од 10 минута, без додатог шећера, а одушевиће и оне који пазе на килажу. Посебно је погодан и за дијабетичаре – уз малу измену.
За припрему вам је потребно свеже воће – јагоде и банана – које обезбеђују природну слаткоћу.
Умућена слатка павлака се комбинује с кондензованим млеком, али ако правите верзију погодну за дијабетичаре, уместо класичне слатке павлаке користите биљну павлаку без додатог шећера (нпр. од бадема, кокоса или соје). Такође, можете користити кондензовано млеко без шећера које се лако налази у специјализованим радњама или га направити код куће.
Састојци:
- 8-9 јагода
- 1 банана
- 200 мл слатке павлаке (за дијабетичаре може замена биљна павлака без додатог шећера)
- 6 кашика кондензованог млека (постоји опција без додатих шећера)
Припрема:
Умутите слатку павлаку, па додајте кондензовано млеко и сједините миксером.
Затим јагоде и банану изблендирајте, па додајте у смесу и промешајте.
Сипајте у ватросталну посуду и поравнајте, па украсите сецканим јагодама. Покријте провидном фолијом и оставите сладолед у замрзивачу да се стегне.
Напомена:
Банане садрже природне шећере, па особе са дијабетесом треба да их конзумирају умерено. Ако желите верзију са нижим гликемијским индексом, замените банану авокадом или користите више јагода и мало стевије.