Domaći SLADOLED od jagoda i banane, a bez šećera, koji NE GOJI ni gram: Brza letnja poslastica od 2 voćke, idealna i za dijabetičare
Savršeno osveženje za leto, bez griže savesti! Ovaj kremasti sladoled pravi se za manje od 10 minuta, bez dodatog šećera, a oduševiće i one koji paze na kilažu. Posebno je pogodan i za dijabetičare – uz malu izmenu.
Za pripremu vam je potrebno sveže voće – jagode i banana – koje obezbeđuju prirodnu slatkoću.
Umućena slatka pavlaka se kombinuje s kondenzovanim mlekom, ali ako pravite verziju pogodnu za dijabetičare, umesto klasične slatke pavlake koristite biljnu pavlaku bez dodatog šećera (npr. od badema, kokosa ili soje). Takođe, možete koristiti kondenzovano mleko bez šećera koje se lako nalazi u specijalizovanim radnjama ili ga napraviti kod kuće.
Sastojci:
- 8-9 jagoda
- 1 banana
- 200 ml slatke pavlake (za dijabetičare može zamena biljna pavlaka bez dodatog šećera)
- 6 kašika kondenzovanog mleka (postoji opcija bez dodatih šećera)
Priprema:
Umutite slatku pavlaku, pa dodajte kondenzovano mleko i sjedinite mikserom.
Zatim jagode i bananu izblendirajte, pa dodajte u smesu i promešajte.
Sipajte u vatrostalnu posudu i poravnajte, pa ukrasite seckanim jagodama. Pokrijte providnom folijom i ostavite sladoled u zamrzivaču da se stegne.
Napomena:
Banane sadrže prirodne šećere, pa osobe sa dijabetesom treba da ih konzumiraju umereno. Ako želite verziju sa nižim glikemijskim indeksom, zamenite bananu avokadom ili koristite više jagoda i malo stevije.