Дозвољене намернице за УНИШТАВАЊЕ КАНДИДЕ: Режим исхране који помаже да се у РЕКОРДНОМ РОКУ решите гљивица
У овом периоду избегавајте слаткише, алкохол, као и све намирнице које су прерађене! Дакле било шта што долази из инустријске производње, а које праве додатни проблем.
Кандида је тип гљивице која је природно присутна у људском организму. Међутим, услед пада имунитета, ослабљеног општег стања организма, прекомерне употребе антибиотика као и многобројних других фактора, кандида може да крене неконтролисано да се размножава, доводећи до гљивичне инфекције, тј. кандидијазе.
За исцељење од ове незгодне и упорне гљивице, стручњаци искључиво препоручују кориговање исхране а ми вам предлажемо јеловник који ће вам помоћи у овој мисији.
Фаза 1: Чишћење организма
У овој фази је потребно да конзумирате што више течности (воде и детоксикацијских напитака), како бисте испрали црева и уједно избацили што већу количину кандиде из цревне флоре. Дијета која прати ову фазу треба да се састоји искључиво од свежих салата и куваног поврћа на пари, које сме да буде зачињено свежим биљем и здравим уљима.
Фаза 2: Анти-кандида дијета
Анти-кандида дијета је заправо само други назив за избалансирану и здраву исхрану. Ова фаза искључује намирнице богате шећером попут воћа и угљених хидрата а и друге супстанце које подстичу размножавање кандиде, као што су кофеин и скробасто поврће.
Предлог намерница
-
Поврће: броколи, патлиџан, тиквице, першун, прокељ, целер, махунарке, купус, краставац, шаргарепа (искључиво кувана), спанаћ, рукола, кељ, ротквица, карфиол, шпаргла...
-
Риба и морски плодови: шкампи, козице, јастог, шкољке.
-
Месо: пилетина, телетина, свињетина, гуска, патка, говедина, дивљач, јагњетина, зечетина...
-
Орашасти плодови голица, лешници, бадеми, семенке сунцокрета, сусам, индијски орах, ораси, бразилски ораси
-
Млеко и млечни производи: кисело млеко, путер, тврди сиреви (искључиво загрејани), јогурт (редуковати количину на пар кашика дневно)
-
Течност: вода, благи биљни чајеви, кафа без кофеина, лимунада без шећера
-
Уља: маслиново уље, ланено и сунцокретово уље, кокосово и уље оригана (најбољи избор)
-
Житарице у целом зну: јечам, рижа, овас, просо, хељда, раж и смеђа рижа
-
Остало, у врло малим количинама: печени кромпир, нискомасни јогурт, незаслађени ситни колачи, крекери од риже.
Фаза 3: Поновно увођење нормалне исхране
У овој фази би требало да постепено почнете са увођењем мале количине шећера и угљених хидрата. Препорука је да то прво буду зелене јабуке, затим скробасто поврће попут пасуља и грашка.
Пре почетка ове дијете или преласка на овај режим исхране, обавезно се консултујте са својим надређеним лекаром или нутриционистом.