Dozvoljene namernice za UNIŠTAVANJE KANDIDE: Režim ishrane koji pomaže da se u REKORDNOM ROKU rešite gljivica
U ovom periodu izbegavajte slatkiše, alkohol, kao i sve namirnice koje su prerađene! Dakle bilo šta što dolazi iz inustrijske proizvodnje, a koje prave dodatni problem.
Kandida je tip gljivice koja je prirodno prisutna u ljudskom organizmu. Međutim, usled pada imuniteta, oslabljenog opšteg stanja organizma, prekomerne upotrebe antibiotika kao i mnogobrojnih drugih faktora, kandida može da krene nekontrolisano da se razmnožava, dovodeći do gljivične infekcije, tj. kandidijaze.
Za isceljenje od ove nezgodne i uporne gljivice, stručnjaci isključivo preporučuju korigovanje ishrane a mi vam predlažemo jelovnik koji će vam pomoći u ovoj misiji.
Faza 1: Čišćenje organizma
U ovoj fazi je potrebno da konzumirate što više tečnosti (vode i detoksikacijskih napitaka), kako biste isprali creva i ujedno izbacili što veću količinu kandide iz crevne flore. Dijeta koja prati ovu fazu treba da se sastoji isključivo od svežih salata i kuvanog povrća na pari, koje sme da bude začinjeno svežim biljem i zdravim uljima.
Faza 2: Anti-kаndida dijeta
Anti-kаndidа dijetа je zapravo samo drugi naziv za izbаlаnsirаnu i zdravu ishranu. Ova faza isključuje namirnice bogate šećerom poput voća i ugljenih hidrata a i druge supstance koje podstiču razmnožavanje kandide, kao što su kofein i skrobasto povrće.
Predlog namernica
-
Povrće: brokoli, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj, celer, mahunarke, kupus, krastavac, šargarepa (isključivo kuvana), spanać, rukola, kelj, rotkvica, karfiol, špargla...
-
Riba i morski plodovi: škampi, kozice, jastog, školjke.
-
Meso: piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač, jagnjetina, zečetina...
-
Orašasti plodovi golica, lešnici, bademi, semenke suncokreta, susam, indijski orah, orasi, brazilski orasi
-
Mleko i mlečni proizvodi: kiselo mleko, puter, tvrdi sirevi (isključivo zagrejani), jogurt (redukovati količinu na par kašika dnevno)
-
Tečnost: voda, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina, limunada bez šećera
-
Ulja: maslinovo ulje, laneno i suncokretovo ulje, kokosovo i ulje origana (najbolji izbor)
-
Žitarice u celom znu: ječam, riža, ovas, proso, heljda, raž i smeđa riža
-
Ostalo, u vrlo malim količinama: pečeni krompir, niskomasni jogurt, nezaslađeni sitni kolači, krekeri od riže.
Faza 3: Ponovno uvođenje normalne ishrane
U ovoj fazi bi trebаlo dа postepeno počnete sa uvođenjem male količine šećera i ugljenih hidrata. Preporuka je da to prvo budu zelene jabuke, zatim skrobasto povrće poput pasulja i graška.
Pre početka ove dijete ili prelaska na ovaj režim ishrane, obavezno se konsultujte sa svojim nadređenim lekarom ili nutricionistom.