ХЛАДНА БАКЛАВА са ЛИМУНОМ и СЛАДОЛЕДОМ - Летњи десерт који се не одбија: Сочна, мирисна и освежавајућа, топи се у устима, а прави се од куповних кора и 3 састојка
Баклава не мора да буде тешка и сирупаста - уз освежавајући лимун и куглу кремастог сладоледа, претвара се у савршени летњи десерт. Ево рецепта који ће одушевити и оне који иначе не воле баклаву.
Ако сте мислили да је баклава резервисана само за празнике и зиму, време је да промените мишљење. Ова верзија је права летња фантазија – танки листови теста, мирисна орахова или пистаћ смеса, а све преливено сирупом са пуно свежег лимуновог сока и корице. Кључ је у томе да се баклава добро охлади, а да се послужи уз куглу ванила сладоледа.
Састојци:
500 г танких кора
250 г млевених ораха (или пистаћа)
200 г путера
300 г шећера
300 мл воде
Сок и корица 2 лимуна
Кугле сладоледа (ванила или пистаћ) за сервирање
Припрема:
У посуди помешајте орахе и мало шећера.
Коре ређајте у плех, сваку премазујући отопљеним путером, а сваку трећу поспите орасима.
Исеците на коцке или ромбове и пеците на 180°Ц око 40 минута.
Сируп кувајте 10 минута од тренутка кључања, додајте сок и корицу лимуна.
Печену баклаву прелијте врућим сирупом, оставите да се охлади и добро расхлади у фрижидеру.
Послужите са куглом сладоледа.
Савети:
Што је баклава хладнија, то је укус освежавајући.
Сладолед нека буде благ, да не надјача укус лимуна.