HLADNA BAKLAVA sa LIMUNOM i SLADOLEDOM - Letnji desert koji se ne odbija: Sočna, mirisna i osvežavajuća, topi se u ustima, a pravi se od kupovnih kora i 3 sastojka
Baklava ne mora da bude teška i sirupasta - uz osvežavajući limun i kuglu kremastog sladoleda, pretvara se u savršeni letnji desert. Evo recepta koji će oduševiti i one koji inače ne vole baklavu.
Ako ste mislili da je baklava rezervisana samo za praznike i zimu, vreme je da promenite mišljenje. Ova verzija je prava letnja fantazija – tanki listovi testa, mirisna orahova ili pistać smesa, a sve preliveno sirupom sa puno svežeg limunovog soka i korice. Ključ je u tome da se baklava dobro ohladi, a da se posluži uz kuglu vanila sladoleda.
Sastojci:
500 g tankih kora
250 g mlevenih oraha (ili pistaća)
200 g putera
300 g šećera
300 ml vode
Sok i korica 2 limuna
Kugle sladoleda (vanila ili pistać) za serviranje
Priprema:
U posudi pomešajte orahe i malo šećera.
Kore ređajte u pleh, svaku premazujući otopljenim puterom, a svaku treću pospite orasima.
Isecite na kocke ili rombove i pecite na 180°C oko 40 minuta.
Sirup kuvajte 10 minuta od trenutka ključanja, dodajte sok i koricu limuna.
Pečenu baklavu prelijte vrućim sirupom, ostavite da se ohladi i dobro rashladi u frižideru.
Poslužite sa kuglom sladoleda.
Saveti:
Što je baklava hladnija, to je ukus osvežavajući.
Sladoled neka bude blag, da ne nadjača ukus limuna.