Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСХРАНА ЗА ДУГОВЕЧНОСТ: Ове намирнице једу најздравији и најстарији становници планете

31.05.2023. 18:17
Пише:
Србија Данас/М.Аћимовић
hrana, žitarice, voće
храна, житарице, воће / Извор: Shutterstock

Научници откривају шта је најважније за јачи имуни систем и здраву цревну флору.

Оним људима који покушавају да се хране здраво добро је познато бројање калорија и грама додатих шећера, масти, протеина и угљених гидрата. Међутим, постоји и једна јако важна храњива материја која се пречесто занемарује - дијетална влакна.

Научници већ дуго истичу да је за добро здравље неопходан унос влакана. Па ипак, многи од нас још увек у својој исхрани занемарују храну богату дијеталним влакнима. Нова истраживања указују на то да су влакна повезана с одбраном од болести и смањењем ризика од низа стања. Мањак у препорученом дневном уноса ових материја може значајно променити и начин на који наша црева функционишу. 

РЕШИТЕ СЕ СТОМАЧНИХ ПРОБЛЕМА ЗАУВЕК! Регулишите рад црева уносећи влакна - ЈЕДИТЕ ОВЕ НАМИРНИЦЕ!

РЕШИТЕ СЕ СТОМАЧНИХ ПРОБЛЕМА ЗАУВЕК! Регулишите рад црева уносећи влакна - ЈЕДИТЕ ОВЕ НАМИРНИЦЕ!

ЗДРАВА ЦРЕВА И ЈАК ИМУНИТЕТ - Напитак који садржи ПРОТЕИНЕ, влакна и здраве масти, веома је богат магнезијумом

ЗДРАВА ЦРЕВА И ЈАК ИМУНИТЕТ - Напитак који садржи ПРОТЕИНЕ, влакна и здраве масти, веома је богат магнезијумом

Зашто су влакна важна?

Многа истраживања су открила чврсте везе између хране богате влакнима и дужег здравијег живота. На пример, ирски доктор Денис Буркит 1960-их је дошао до открића да су становници Уганде, који су се хранили поврћем богатим влакнима избегли многе болести уобичајене за Европљане и Американце. Осим тога, студије у касним 80-им откриле су да је рурално јапанско становништво дуговечније, јер је за разлику од урбаних становника јело храну богату влакнима.

Студија из 2017. године показала је да су влакна неизмерно важна за наша црева. Најживописнији пример повезаности влакана, цревних бактерија и здравља су Хазда, танзанијско племе, које је једна од последњих преосталих заједница ловаца и сакупљача на свету. Они једу спектакуларних 100 грама влакана дневно, а све из сезонских намирница. Као резултат тога, њихова цревна флора препуна је разноликих популација бактерија, које расту и падају с променом годишњих доба и променама у њиховој исхрани.

Ваша цревна флора се може мењати током сезоне, недеље или чак оброка. А, ако једете много свежег воћа, житарица и поврћа, здравље ваших црева ће то одражавати. Конзумирање хране с мало влакана или само неколико врста влакана - као што је исти додатак влакнима сваки дан — може наштетити вашој цревној флори и здрављу цревих зидова.

žitarice
житарице / Извор: Shutterstock

Како унети више влакана?

Воће и поврће: Влакна се налазе у свом воћу и поврћу. Једна је студија открила да конзумирање јабуке пре сваког оброка има многе здравствене предности.

Једите оно што је у сезони: Осим што је оно што је у сезони јефтиније, често је и бољег укуса и нутритивно богатије.

Прерађена храна обично значи мање влакана: Рафинирана храна, попут белог хлеба и обичне тестенине, који не садрже целе житарице или цела зрна пшенице имају мање влакана. Сок је такође прерађен у одређеном смислу, јер се тако уклањају нетопива влакна из воћа и поврћа.

Опрезно у ресторанима: Ресторани, посебно брзе хране, често штеде на воћу и поврћу, јер су скупи. Када гледате јеловник, свакако одаберите нешто што је богато воћем, поврћем или махунаркама што ће вам помоћи да испуните своје циљеве уноса влакана за тај дан.

Надопуните оброк: Следећи пут кад поједете комад пице, свакако поједите и шаку грашка са стране. Појести међуоброк богат влакнима пре оброка може значити да ћете унети мање калорија, јер ћете се осећати ситије.

Не заборавите пасуљ, грашак и сочиво: Често се сетимо јести воће и поврће, али заборављамо да су махунарке изванредан и укусан извор влакана. Испробајте рецепт са махунаркама, попут вегетаријанског чилија од три зрна пасуља или салате од сочива.

pasulj, grašak, sočivo
пасуљ, грашак, сочиво / Извор: Shutterstock

Побрините се да влакна унесете с доручком: Већина традиционалних намирница за доручак, попут јаја и сланине, нема влакана. Укључите их у први дневни оброк једући зобену кашу или интегралне житарице. Такође, можете једноставно додати комад воћа својој редовној храни. Једете ли јогурт за доручак? Додајте у њега нарезано воће и орахе.

Истражите свет интегралних житарица: Сљедећи пут у трговини узмите мало амарантабулгура, бисерног јечма или пшеничног воћа. Други добри избори богати влакнима су киноа или кус-кус од интегралног зрна пшенице. 

Прескочите додатке влакнима: Додаци исхрани с влакнима могу вам дати мали подстицај, али много је боље конзумирати храну богату блакнима. Штавише, људи који узимају додатке влакнима можда их не спајају с високохрањивом храном. То више узрокује него решава здравствене проблеме!