ЈЕДЕТЕ ЛИ ОВАЈ СИР? Најопаснији на вашем тањиру, а САМО 135 ГРАМА може значајно ПОГОРШАТИ ЗДРАВЉЕ и повећати ризик од срчаних болести
Пре него што кренете у продавницу у куповину сира, размислите о томе које сиреве ћете упарити с крекерима, поврћем и месним прерађевинама и осталим специјалитетима.
Иако данас већина маркета у понуди има огроман број и врста сирева, од оштрих и ароматичних, меканих или тврдих до смрдљивих, могло би вас изненадити који је од њих најнездравији.
Иако смо свесни како сир није најпознатији по својим предностима за здравље, то не значи да га треба избегавати.
-Све врсте хране, укључујући сир, могу се конзумирати умерено, каже нутрициониста.
Ипак, неки сиреви садрже невероватну количину засићених масти, што може имати негтиван утицај на ваше здравље, а у категорији сирева највише вам може нашкодити плави сир.
Наиме, само 135 грама плавог сира садржи запањујућих 25 грама засићених масти, што га чини најнездравијим сиром који можете изабрати.
-Исхрана богата засићеним мастима повезана је с повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести, истиче Амидор напомиње да засићене масти доказано повећавају опасне нивое ЛДЛ холестерола у телу, према Харварду, што може повећати ризик од срчаних болести, срчаних удара или можданог удара.
Уз то, редовно конзумирање великих порција плавог сира може довести до дебљања.
Плави сири није само богат масноћом, већ садржи и изузетно мале количине конјугиране линолне киселине, тачније здраве масноће за коју студије показују да помаже у спречавању гојазности и могућем смањењу упала.
Другим речима, плави сир попут на пример горгонзоле или блу стилтона нема пуно добрих својстава, осим што је укусан и радо га једемо.
-Узимајући у обзир да дијететске смернице за Американце 2020-2025., препоручују да ваша исхрана не сме да премаши више од 10% засићених масти дневно, препоручене су само изузетно мале порције сира с високим уделом засићених масти, и то оне од 30 грама, поручује за крај Амидор.