ЛЕЊА ПИТА с јабукама по рецепту из бакине свеске, једноставан и брз: КОЛАЧ који мирише на ДЕТИЊСТВО, а успева и почетницима у кухињи
Постоје колачи који нису само посластица, већ и чувари успомена.
Мирис печених јабука, звук кашике која струже запечену корицу из плеха и укус који враћа у детињство, то је лења пита, скромна, али величанствена краљица старих кухиња.
У времену када се све правило "од ока" и са пуно душе, лења пита је била обавезни део сваке недељне трпезе или празника проведеног кос баке.
Њена припрема није компликована, али носи у себи топлину дома и сећање на руке које су мешале тесто док су из старе пећи допирали мириси цимета и јабука.
Састојци
Тесто
- 4 јаја
- 1 чаша јогурта
- 1 чаша уља
- 1 чаша шећера
- 4 чаше брашна
- 1 кесица прашка за пециво
Фил
- 1 кг наренданих јабука
- 1 кесица ванилин шећера
- 1/3 кесице цимета
- 2 кашике гриза
- Шећер по жељи.
Јаја умутите, а потом додајте шећер и наставите са мућењем. Затим додајте јогурт и прашак за пециво, уље и брашно и све време непрестано мутите како би се смеса сјединила.
Тепсију премажите уљем, а потом сипајте смесу и пеците 15 минута на 180 Ц.
Рендане јабуке помешајте са гризом, шећером, циметом, ванилин шећер и све лепо сједините, а потом премажите преко коре.
Направите још једну смесу за коре и прелијте је преко јабуке.
Пеците још 15 минута на 180 Ц.
Када се колач прохлади, поспите преко шећер у праху и спреман је за послужење.