Прекмурска СЛАТКА ГИБАНИЦА са чак 4 фила је најраскошнија посластица - Традиционални словеначки рецепт осваја укусом и изгледом
Ова традиционална словеначка посластица се прави са четири фила, што је чини јединственом и незаборавном.
Ако тражите десерт који комбинује богатство традиције, раскошне укусе и неодољив изглед, Прекмурска слатка гибаница је управо оно што вам треба! Ова традиционална словеначка посластица се прави са четири фила, што је чини јединственом и незаборавном.
Сваки слој у овој гибанци носи специфичан укус, од слатког до кремастог, што заједно чини прави рај за непце. Са богатом историјом у словеначком Прекмурју, гибаница је постала симбол укуса, а њена сложеност и лепота освајају све који је пробају.
Ако желите да импресионирате госте и вашу породицу са правим словеначким специјалитетом, ево како можете припремити ову дивну гибаницу!
Састојци:
За прво пуњење (мак):
- 200 г млевеног мака
- 200 мл млека
- 3 кашике шећера
- 1 кашичица ванилин шећера
- 1 јаје
За друго пуњење (сир):
- 400 г свежег сира
- 2 кашике шећера
- 1 јаје
- 1 кашичица ванилин шећера
- 2 кашичице гриза
За треће пуњење (павлака и киселе павлаке):
- 200 г павлаке
- 200 г киселе павлаке
- 3 кашике шећера
- 2 јаја
За четврто пуњење (јабуке):
- 3 веће јабуке
- 2 кашике шећера
- 1 кашичица цимета
За коре:
- 500 г готових кора за питу (или можете направити домаће коре, али ово је бржа верзија)
За премазивање:
- 1 јаје, за премазивање кора
Припрема:
1. Прво пуњење – мак:
У шерпи загрејте млеко са шећером, ванилин шећером и јајетом, па додајте млевени мак. Кувајте на тишој ватри, мешајући, док се маса не згусне. Оставите да се охлади.
2. Друго пуњење – сир:
У посуди сједините свеж сир, шећер, јаје, ванилу и гриз. Добро промешајте док се сви састојци не сједине и постане глатко.
3. Треће пуњење – павлака и киселе павлаке:
У чинији сједините павлаку, киселе павлаке, шећер и јаја. Добро измутите док смеса не постане глатка и кремаста.
4. Четврто пуњење – јабуке:
Ољуштите јабуке, нарендајте их на крупно ренде и помешајте са шећером и циметом. Оставите да одстоје неколико минута док се не пусти течност.
5. Састављање гибанце:
У дно подмазаног плеха ставите прву кору и премажите је са мало растопљеног маслаца или уља. Затим, премажите слојем пуњења од мака. На то ставите другу кору, па премажите слојем пуњења од сира. Покријте трећом кором и нанесите слој павлаке са киселом павлаком. На крају, ставите четврти слој, премажите га са припремљеним ренданим јабукама и циметом. Затворите гибаницу са последњом кором.
6. Завршни слој:
Премажите последњу кору умућеним јајетом, а затим је пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 40-45 минута или док гибаница не постане златно-смеђа.
7. Охладите и послужите:
Оставите да се гибаница охлади пре него што је исечете. Идеално је да одстоји неколико сати, па чак и преко ноћи, како би сви укуси имали времена да се упију.
Тајна савршенства:
Прекмурска гибаница је позната по својој сложености, али то је управо оно што је чини тако посебном. Сваки слој доприноси богатству укуса, а коре, које су хрскаве и танке, савршено се комбинују са кремастим филовима. Иако је припрема може изгледати као изазов, резултат је дефинитивно вредан труда.
Ова раскошна торта с четири фила неће само одушевити ваше непце, већ ће бити прави украс на свакој трпези, без обзира да ли је повод обичан дан или неко посебно славље. А сигурно је да ће сви тражити рецепт!