Имају ВИШЕ КАЛЦИЈУМА ОД МЛЕКА - Намирнице које су ризница витамина и минерала, ИДЕАЛНЕ у посту и за ВЕГЕТАРИЈАНЦЕ
Веома су здраве!
Калцијум је један од најзаступљенијих минерала у људском телу. Важан је за: одржавање здравих костију, крвне судове, контракције мишића, лучење хормона, деобу ћелија…
Метаболизам калцијума се одвија уз учешће других хранљивих материја: протеина и витамина Д. Студија је показала да троструко повећање количине протеина у исхрани повећава апсорпцију калцијума у цревима за 8%. Дакле, особа може да уноси препоручене дневне дозе калцијума (око 1000 мг) и да опет има мањак овог минерала, ако не уноси довољно протеина и витамина Д.

Сипај ОМЕКШИВАЧ директно у ВОДОКОТЛИЋ: Ево шта ће се ДЕСИТИ када пустиш воду - ГЕНИЈАЛАН ТРИК! (ВИДЕО)

НИЈЕ ЛИМУН, А НИ ЛАН: Ову НАМИРНИЦУ остави у ВОДИ да ПРЕНОЋИ, напитак СКИДА САЛО са СТОМАКА у рекордном року
Намирнице богате калцијумом
Осим млека и свежег сира за које сви знамо, има још доста намирница које су богате овим минералом.
Лидер по количини калцијума међу свим млечним производима је пармезан. 100 г производа садржи 1.184 мг калцијума - више од дневне потребе. Истовремено, садржи доста протеина (38 г на 100 г производа) и 0,95 мцг витамина Д. И остали тврди сиреви садрже доста калцијума.
Сардине у конзерви такође су добар извор калицјума- 382 мг на 100 г производа. Такође садрже 24,6 г протеина и 6,8 мцг витамина Д.
Ако избегавате производе животињског порекла треба да знате да калцијума има доста у сусаму. Он је највећи биљни извор овог минерала. 100 г ових ситних семенки садржи 975 мг калцијума и 17,7 г протеина. Најбоље ће бити да семенке потопите у воду на неколико сати, а затим испржите на сувом тигању.
Осим сусама, и бадем је добар извор калцијума. 100 г бадема садржи 216 мг калцијума и 21,9 г протеина. Овај орашасти плодови су богати фитинском киселином која смањује апорпцију Ца, тако да се препоручује исти поступак као ко сусама- потапање у воду.
Иако нешто мање, калцијума има и у лешнику. Ово коштуњаво воће садржи око 114 мг калцијума.