Ледене коцке враћају у детињство: Мекан, лаган и јефтин рецепт пробудиће дете у сваком ко га проба - У ОВОМЕ ЈЕ ЦАКА
Оне су подсетник да нежност и једноставност понекад значе више од свега. Колач који не покушава да импресионира, али увек успе да освоји.
Док су трендови у посластичарству све гласнији, све шаренији и често све скупљи, један колач из наизглед скромног домаћег репертоара тихо је, али моћно, пронашао пут назад до наших трпеза – ледене коцке.
Нема у њима скупих састојака.
Нема ни спектакуларних слојева, пуњења ни украса. А опет, ретко који колач изазове толику тишину за столом – ону кад сви први залогај поједу у савршеној захвалности, као да су на тренутак поново у кухињи својих бака.
Ледене коцке су времеплов. Мекан, хладан, нежан, чоколадом обгрљен времеплов. У њима се крије оно „нешто“ што не може да се напише у рецепт, али може да се препозна – мирис недељних ручкова, гласови из детињства, сигурност дома.
Снимајући нову емисију о старинским рецептима, једна водитељка се расплакала док је причала о леденим коцкама. „То је био једини колач који је мој тата правио, када мама није била код куће“, рекла је. „Никад га није секла правилно, али је знао да је охлади до савршенства.“
Зато смо одлучили да вам данас, из срца, поклонимо најлепши, проверени рецепт за ледене коцке, баш онакав какав памтите – с благом ваниластом кремом, меканим бисквитом и танким слојем чоколаде који лагано пуцкета под виљушком
Састојци за бисквит:
5 јаја
5 кашика шећера
5 кашика брашна
2 кашике какаа
1 прашак за пециво
прстохват соли
Крем:
1 л млека
10 кашика шећера
3 кесице ванилин пудинга
125 г маслаца (или маргарина)
1 ванилин шећер
Глазура:
100 г црне чоколаде
3 кашике млека
2 кашике уља
Припрема:
Бисквит:
Умутите јаја са шећером док маса не постане пенаста и светла. У посебној посуди помешајте брашно, какао, прашак за пециво и прстохват соли, па додајте постепено у јаја. Смесу излијте у плех обложен папиром за печење и пеците на 180°Ц око 20 минута. Охладите.
Крем:
Од 1 л млека одвојите 200 мл, а остатак ставите да проври са шећером и ванилин шећером. Умутите пудинг у преосталом млеку и закувајте у кључало млеко. Кувајте док се не згусне. Када се потпуно охлади, додајте умућен маслац. Измешајте да крем постане гладак.
Слагање:
На охлађен бисквит нанесите крем, лепо поравнајте. Оставите да се стегне 30 минута у фрижидеру.
Глазура:
Отопите чоколаду с млеком и уљем, па прелијте преко креме. Оставите колач неколико сати да се лепо охлади – идеално преко ноћи.
Ледене коцке су још лепше кад се служе хладне уз кафу, а ако волите да експериментишете, можете у крем додати и мало рума, или преко глазуре нарендати корицу поморанџе – за мирис детињства са малим обртом.