Бакин рецепт за КРОМПИР ЧОРБУ с пилетином - Јело на кашику које греје душу, а прави се од само 5 састојака
Нема ничег лепшег од тањира топле чорбе која мирише на детињство и враћа снагу после напорног дана. Кромпир чорба са пилетином једно је од оних једноставних, заборављених јела на кашику које се прави од неколико састојака, али у себи носи огромну количину утехе и укуса.
Ово јело не тражи пуно – ни времена, ни новца, ни компликованих техника. А ипак, сваки залогај подсећа на бакину кухињу и на она времена када се кувало споро, с пажњом и љубављу. Права домаћа кромпир чорба са комадићима мекане пилетине, куваним кромпиром и богатом супицом – савршена је за породични ручак, а још боља кад се подгреје.
Састојци (за 4 особе):
- 2 батака или бело месо (око 300 г пилетине)
- 4–5 средњих кромпира
- 1 главица црног лука
- 1 шаргарепа (опционо, али препоручљиво)
- Со, бибер, суви зачин, першун по укусу
- мало уља за динстање и вода
Припрема:
Припрема поврћа и меса
Ситно исецкајте црни лук и шаргарепу (ако користите). Кромпир ољуштите и исеците на коцкице. Пилетину оперите и по жељи исеците на мање комаде.
Динстање
У шерпи загрејте мало уља и пропржите лук док не постане стакласт. Додајте шаргарепу, па месо, и све динстајте неколико минута да ухвати боју.
Додавање кромпира и кување
Додајте кромпир, промешајте и налијте водом да све огрезне. Посолите, побиберите и ставите мало сувог зачина. Поклопите и кувајте на средњој ватри 30–40 минута, док кромпир и месо потпуно не омекшају.
Завршни додаци
Пред крај, по жељи додајте свеж сецкани першун за свежину. Ако волите гушћу чорбу, можете изгњечити пар коцкица кромпира да додатно згусне супу.
Савети:
Можете додати и кашику брашна размућену у мало воде за гушћу варијанту.
Ако вам остане, ова чорба је још укуснија сутрадан.
Одлично иде уз кришку домаћег хлеба и салату од киселог купуса.
Ова једноставна кромпир чорба са пилетином не само да је укусна и хранљива, већ и подсећа на време када се јело с душом. Прави пример како се од 5 скромних састојака може направити топла, домаћа чорба коју ће сви тражити да поново направите.