Македонски ПОСНИ КОЛАЧ, који мирише на традицију: Сочан, сладак и неодољив, а на све то брза и једноставна припрема од основних састојака
Док га печете, цела кућа мирише, а о укусу да не причамо.
Македонски колач је идеалан за посне дане, али и за све љубитеље традиционалних, сочних, ароматичних и једноставан за припрему, што га чини савршеним десертом за сваку прилику.
Састојци
- 5 шољица минералне воде
- 5 шољица брашна
- 3 шољице уља
- 3 шољице гриза
- 1 кашичица цимета
- 200 г сецканих ораха
- 200 г сувог гвожђа
- 1 прашак за пециво
Прелив
- 350 г шећер
- 500 мл воде
-
2 ванилин шећер
За посипање 50 г ораха
Помешајте брашно и гриж, а затим прашак за пециво, цимет, орахе, суво гвожде и све лепо сједините.
У средини смесе направите удубљење и додајте минералну воду и вољу, а затим све лепо сједините.
На обложени плех папиром за печењем додајте смесу и пеците у рерни на 180 Ц 35 минута.
У шерпицу помешајте шећер, ванилин шећер и прелијте водом, а потом оставите да прокључа.
Када се колач охлади, исеците га на коцке, а затим га прелијте преливом.
Детаљније о начину припреме на видеу Кухиња Валентина Мишковић.