Makedonski POSNI KOLAČ, koji miriše na tradiciju: Sočan, sladak i neodoljiv, a na sve to brza i jednostavna priprema od osnovnih sastojaka
Dok ga pečete, cela kuća miriše, a o ukusu da ne pričamo.
Makedonski kolač je idealan za posne dane, ali i za sve ljubitelje tradicionalnih, sočnih, aromatičnih i jednostavan za pripremu, što ga čini savršenim desertom za svaku priliku.
Sastojci
- 5 šoljica mineralne vode
- 5 šoljica brašna
- 3 šoljice ulja
- 3 šoljice griza
- 1 kašičica cimeta
- 200 g seckanih oraha
- 200 g suvog gvožđa
- 1 prašak za pecivo
Preliv
- 350 g šećer
- 500 ml vode
-
2 vanilin šećer
Za posipanje 50 g oraha
Pomešajte brašno i griž, a zatim prašak za pecivo, cimet, orahe, suvo gvožde i sve lepo sjedinite.
U sredini smese napravite udubljenje i dodajte mineralnu vodu i volju, a zatim sve lepo sjedinite.
Na obloženi pleh papirom za pečenjem dodajte smesu i pecite u rerni na 180 C 35 minuta.
U šerpicu pomešajte šećer, vanilin šećer i prelijte vodom, a potom ostavite da proključa.
Kada se kolač ohladi, isecite ga na kocke, a zatim ga prelijte prelivom.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Kuhinja Valentina Mišković.