МЕДОВИК КОЛАЧ - кремаст и сочан дезерт буди укус из детињства: Направите право уживање за само 15 минута
За веома кратко време направите укусан колач који ће вас вратити у детињство.
Ако желите да направите савршен колач који је укусан, кремаст и изузетно сочан, овај рецепт је права ствар за вас! Колач са медом, павлаком и савршеним слојевима коре ће вас одушевити богатством укуса и текстура.
Овај рецепт је веома популаран у српским домаовима, а како и не би био када сваким залогајем буди укус детињства и подсећа на слаткише које су нам правиле наше баке.
Састојци:
Кора:
- 150 г шећера
- 3 пуне кашике меда
- прстохват соли
- 80 г маслаца
- 1 кашичица соде бикарбоне
- сок од 1/2 лимуна
- 4 јаја
- 400 г белог брашна
Фил:
500 мл слатке павлаке
300 мл киселе певлаке
100 г шећера у праху
Припрема:
У једну већу шерпу ставите маргарин и мед, па потом све ставите на шпорет да се лепо отопи. Када се све отопи додајте соду бикарбону, промешајте да се мало запени, па потом склоните шерпу са шпорета и оставите да се смеса мало охлади.
У посебну посуду ставите јаја и шећер, па потом све заједно умутите. Затим преко шерпе у којој се налази прохлађени маслац ставите решетку и наспите око пола мере брашна (око 150 г), а затим све умутите миксером. Након тога додајте у шерпу и смесу од јаја па све још једном умутите. Када сте све умутили ставите опет преко шерпе решетку и просејте остатк брашна.
Наспите смесу у плех који сте претходно обложили папиром за печње, а потом све ставите у рерну коју сте загрејали на 180 степени, око 15 минута. Након што је извадите из рерне, оставите кору да се охлади, па је јој исеците крајеве тако да их поравнате, потом исеците кору на два дела. Узмите затим неку жицу или нешто слично и поделите кору и хоризонтално тако да добијете два дела.
Након овога у једну посуду ставите киселу павлаку и шећер у праху, па све умутите миксером. Додајте у смесу и слатку павлаку и опет све умутите. Потом креће ређање - на прву кору ставите четвртину фила, па преко фила другу кору и све тако до краја. Крајеве које сте претходно исекли, самељите и искористите их да поспете цео колач. Након што сте спремили колач, ставите га на хлађење и када се охлади спреман је за јело.
На овај начин добијате укусан и мекан колач са медом, а ако желите још оваквих рецепата можете их погледати на Јутјуб каналу "Мој Кутак"