MEDOVIK KOLAČ - kremast i sočan dezert budi ukus iz detinjstva: Napravite pravo uživanje za samo 15 minuta
Za veoma kratko vreme napravite ukusan kolač koji će vas vratiti u detinjstvo.
Ako želite da napravite savršen kolač koji je ukusan, kremast i izuzetno sočan, ovaj recept je prava stvar za vas! Kolač sa medom, pavlakom i savršenim slojevima kore će vas oduševiti bogatstvom ukusa i tekstura.
Ovaj recept je veoma popularan u srpskim domaovima, a kako i ne bi bio kada svakim zalogajem budi ukus detinjstva i podseća na slatkiše koje su nam pravile naše bake.
Sastojci:
Kora:
- 150 g šećera
- 3 pune kašike meda
- prstohvat soli
- 80 g maslaca
- 1 kašičica sode bikarbone
- sok od 1/2 limuna
- 4 jaja
- 400 g belog brašna
Fil:
500 ml slatke pavlake
300 ml kisele pevlake
100 g šećera u prahu
Priprema:
U jednu veću šerpu stavite margarin i med, pa potom sve stavite na šporet da se lepo otopi. Kada se sve otopi dodajte sodu bikarbonu, promešajte da se malo zapeni, pa potom sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se smesa malo ohladi.
U posebnu posudu stavite jaja i šećer, pa potom sve zajedno umutite. Zatim preko šerpe u kojoj se nalazi prohlađeni maslac stavite rešetku i naspite oko pola mere brašna (oko 150 g), a zatim sve umutite mikserom. Nakon toga dodajte u šerpu i smesu od jaja pa sve još jednom umutite. Kada ste sve umutili stavite opet preko šerpe rešetku i prosejte ostatk brašna.
Naspite smesu u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečnje, a potom sve stavite u rernu koju ste zagrejali na 180 stepeni, oko 15 minuta. Nakon što je izvadite iz rerne, ostavite koru da se ohladi, pa je joj isecite krajeve tako da ih poravnate, potom isecite koru na dva dela. Uzmite zatim neku žicu ili nešto slično i podelite koru i horizontalno tako da dobijete dva dela.
Nakon ovoga u jednu posudu stavite kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa sve umutite mikserom. Dodajte u smesu i slatku pavlaku i opet sve umutite. Potom kreće ređanje - na prvu koru stavite četvrtinu fila, pa preko fila drugu koru i sve tako do kraja. Krajeve koje ste prethodno isekli, sameljite i iskoristite ih da pospete ceo kolač. Nakon što ste spremili kolač, stavite ga na hlađenje i kada se ohladi spreman je za jelo.
Na ovaj način dobijate ukusan i mekan kolač sa medom, a ako želite još ovakvih recepata možete ih pogledati na Jutjub kanalu "Moj Kutak"