Мекан као душа и миришљав до неба: Рецепт за домаћи хлеб који се топи на језику - потребно вам је само пет састојака
Укус му је толико савршен да ћете га дословно јести сваки дан. Савршена корица и нежна средина освојиће вас на први залогај.
Домаћи хлеб не мора да буде компликован за припрему. Уз само пет једноставних састојака и мало труда, можете направити мекани, мирисни хлеб који ће освојити ваше непце и постати омиљени додатак сваком оброку.
Овај рецепт је идеалан за оне који желе брзу и једноставну верзију домаћег хлеба, без сложених техника и састојака.
Све што вам треба јесте основно брашно, вода, квасац, шећер и со - и то је довољно да добијете мекан и укусан хлеб који мирише као из пекаре.
Састојци:
500 г меког брашна (тип 400 или 500)
300 мл млаке воде
1 кесица сувог квасца (7 г)
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
Припрема:
Прво помешајте млаку воду са шећером и квасцем, па оставите да одстоји 5 до 10 минута, док не запени. Затим додајте брашно и со, па замесите тесто док не постане глатко, мекано и благо лепљиво. Уколико је тесто превише лепљиво, слободно додајте мало брашна, али пазите да хлеб не постане сув.
Покријте тесто крпом и оставите га да нарасте на топлом месту око сат времена, док се волумен не удвостручи. Након тога, обликујте хлеб и ставите га у плех обложен папиром за печење. Оставите да одмори још 15 минута. Рерну загрејте на 220 степени и пеците хлеб око 25 до 30 минута, док не добије златну корицу.
Након печења, извадите хлеб и оставите га да се охлади на решетки пре сечења.
За још мекшу текстуру, у тесто можете додати једну до две кашике уља или јогурта, али то није неопходно.