Најбрже КИФЛИЦЕ према бакином рецепту од 5 састојака - без чекања да тесто нарасте, готове за 20–30 минута и мекане као душа
Ове домаће кифлице су прави спас када вам треба брз и укусан доручак или ужина – без квасца, чекања и мучења с тестом! Уз само пет састојака које већ имате код куће, за 30 минута ћете имати на столу мирисне, мекане кифлице које се топе у устима.
Бакин рецепти су увек најпоузданији – проверени, једноставни и пуни укуса. Ове кифлице су идеалне када немате пуно времена, али желите нешто што мирише на домаћу кухињу и буди успомене. Рецепт не захтева дизање теста ни компликоване кораке, а резултат су мекане кифлице које нестају у трену! Пуните их по жељи – сиром, џемом, чоколадом или оставите празне и поспите шећером у праху.
Састојци:
- 200 мл јогурта
- 100 мл уља
- 1 јаје
- 1 кашичица прашка за пециво
- 400 г брашна (меко тип 400 је идеално)
- Прстохват соли
За пуњење (опционо):
- Сир, качкаваљ, џем, еурокрем, пекмез или шта волите
За премазивање:
- 1 јаје
- Сусам или ким (по жељи)
Припрема:
У већој посуди помешајте јогурт, уље и јаје. Додајте прстохват соли и прашак за пециво.
Постепено додајте брашно и месите руком док не добијете мекано, глатко тесто које се не лепи. Одмах развуците тесто оклагијом на побрашњеној површини у круг дебљине око 0.5 цм. Исеците троуглиће као за питу или пицу.
На сваки троугао ставите пуњење по избору (сир, џем...) и уролајте кифлице од ширег ка ужем делу.
Поређајте кифлице на плех обложен папиром за печење. Премажите умућеним јајетом и поспите сусамом или кимом ако желите. Пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 20 минута, док не порумене.
Савети:
Ако желите слану верзију, сир и мало оригана су пун погодак.
За слатку варијанту, џем од кајсије или еурокрем ће бити пун погодак – након печења, поспите шећером у праху.
Тесто можете замесити и дан раније и чувати у фрижидеру – биће још боље!
Било да сте у журби или желите нешто брзо, укусно и домаће – ове кифлице су прави избор. Мекане, миришљаве и готове док трепнете! Почастите себе и породицу рецептом из бакине свеске који никад не омане.