Najbrže KIFLICE prema bakinom receptu od 5 sastojaka - bez čekanja da testo naraste, gotove za 20–30 minuta i mekane kao duša
Ove domaće kiflice su pravi spas kada vam treba brz i ukusan doručak ili užina – bez kvasca, čekanja i mučenja s testom! Uz samo pet sastojaka koje već imate kod kuće, za 30 minuta ćete imati na stolu mirisne, mekane kiflice koje se tope u ustima.
Bakin recepti su uvek najpouzdaniji – provereni, jednostavni i puni ukusa. Ove kiflice su idealne kada nemate puno vremena, ali želite nešto što miriše na domaću kuhinju i budi uspomene. Recept ne zahteva dizanje testa ni komplikovane korake, a rezultat su mekane kiflice koje nestaju u trenu! Punite ih po želji – sirom, džemom, čokoladom ili ostavite prazne i pospite šećerom u prahu.
Sastojci:
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica praška za pecivo
- 400 g brašna (meko tip 400 je idealno)
- Prstohvat soli
Za punjenje (opciono):
- Sir, kačkavalj, džem, eurokrem, pekmez ili šta volite
Za premazivanje:
- 1 jaje
- Susam ili kim (po želji)
Priprema:
U većoj posudi pomešajte jogurt, ulje i jaje. Dodajte prstohvat soli i prašak za pecivo.
Postepeno dodajte brašno i mesite rukom dok ne dobijete mekano, glatko testo koje se ne lepi. Odmah razvucite testo oklagijom na pobrašnjenoj površini u krug debljine oko 0.5 cm. Isecite trougliće kao za pitu ili picu.
Na svaki trougao stavite punjenje po izboru (sir, džem...) i urolajte kiflice od šireg ka užem delu.
Poređajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom ako želite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
Saveti:
Ako želite slanu verziju, sir i malo origana su pun pogodak.
Za slatku varijantu, džem od kajsije ili eurokrem će biti pun pogodak – nakon pečenja, pospite šećerom u prahu.
Testo možete zamesiti i dan ranije i čuvati u frižideru – biće još bolje!
Bilo da ste u žurbi ili želite nešto brzo, ukusno i domaće – ove kiflice su pravi izbor. Mekane, mirišljave i gotove dok trepnete! Počastite sebe i porodicu receptom iz bakine sveske koji nikad ne omane.