Наследила је рецепт од мајке: Гоца Тржан овако спрема најсочнији кох - припрема од пет минута, а ужитак у сваком залогају
Топи се, а враћа у детињство и безбрижне дане својим укусом и мирисом који ће се простирати кроз кухињу када га будете спремали.
Недеља је дан када се опуштамо, дружимо са породицом и пријатељима, уживамо у миру дома и наравно – у укусној, домаћој храни. Након раскошног недељног ручка, који је у многим домовима права мала гозба, природно се јавља жеља да дан заокружимо нечим слатким, топлим и утешним.
Ако још увек нисте одлучили који дезерт ће улепшати ваше поподне, имамо прави предлог – рецепт Гоце Тржан за један од најомиљенијих колача – кох.
Овај традиционални десерт, познат и као „тре леће“ због млечног прелива којим се залива, права је посластица која се лако припрема, а одушевљава све генерације. Гоца Тржан је још пре неколико година, у свом влогу, открила да јој је кухиња једно од омиљених места у кући, јер је управо тамо, како каже, најслободнија да буде креативна, опуштена и своја.
Популарна певачица овом приликом поделила је рецепт који сви у њеној породици обожавају и који има посебно емотивно значење за њу.
– Зовем га „Мамин кох“, јер сам рецепт добила од маме. Признајем, ја сам га само мало изврнула – искрено открива Гоца, додајући да је у питању десерт који је изузетно лаган, брз за припрему, а опет довољно посебан да се нађе на свакој свечаној трпези.
Припрема почиње једноставно, али уз важно правило:
– Почињемо са шест јаја, тако што ћемо их разбити у великој посуди – каже Гоца на почетку овог слатког путовања кроз укусе детињства.
Кључ савршеног коха, како она наглашава, јесте у темељитом мућењу јаја.
– Важно је мутити их дуго, како бисмо добили што пенастију смесу – објашњава она.
Након тога, у умућена јаја додаје се шећер – укупно шест кашика, али једна по једна.
– Шећер се додаје постепено, како би се задржала та фина, пенаста структура – истиче Гоца.
Следи суви део – пшенични гриз.
– Додајемо девет кашика гриза, али не препуних – прецизира певачица, и додаје да затим иде и једна пуна кашика белог брашна.
Све састојке треба пажљиво сјединити мешањем, без претеране брзине, како би смеса остала лагана.
Затим се припремљена смеса сипа у ватросталну посуду коју је потребно претходно намазати путером и посути са мало брашна, како се колач не би залепио. Пече се у рерни загрејаној на 180 степени, око 20 до 25 минута, док тесто не нарасте и не поприми привлачну, златно-смеђу боју.
Док се кох пече, прави се богати млечни прелив, по којем је овај десерт и препознатљив. Гоцин рецепт укључује две конзерве кондензованог млека, једну павлаку за кување, литар пуномасног млека, екстракт ваниле, један штапић ваниле и шест кашика шећера.
– Све то се лепо сједини и кува док не проври – саветује Гоца.
Када је кох готов и док је још врућ, одмах се прелива врелом млечном смесом.
– Врели кох залива се врелим млеком, а колач је најлепши када се охлади – закључује певачица, истичући да се најбољи укуси развијају баш када се посластица потпуно охлади и упије све ароме.
Ако тражите савршен десерт који ће засладити крај викенда, спојити вас са успоменама из детињства и окупити породицу око стола још једном – "Мамин кох“ по рецепту Гоце Тржан је прави избор.