Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА! Сирутку пити само уз НАДЗОР ЛЕКАРА, а ево колико је дозвољено

22.05.2023. 10:31
Пише:
Србија Данас
sirutka
сирутка / Извор: Shutterstock

Потребно је обратити пажњу на пар смерница!

Докторка Дарија Вранешевић Бендер са клиничког центра у Загребу, говорила је о здравственим предностима сирутке и како утиче на јетру и детоксикацију организма. 

Ако желите прочистити јетру сирутка је добар избор. Она ће помоћи при лечењу различитих болести јетре као што су масна јетра, хепатитис, јетра оштећена алкохолом и друго, а разлог томе је посебан глобулин који организму пружа аминокиселине које су добре за здравље јетре. Нутрициониста Дарија Вранешевић испричала је о детаљно о свим благодатима овог продукта.

НАРЕДНИ ДАНИ ПРЕСУДНИ! Хороскоп за недељу пред нама предвиђа НЕМИЛОСРДНИ ОБРАЧУН са прошлошћу

НАРЕДНИ ДАНИ ПРЕСУДНИ! Хороскоп за недељу пред нама предвиђа НЕМИЛОСРДНИ ОБРАЧУН са прошлошћу

За ДВЕ НЕДЕЉЕ СМРШАЛА 9 КИЛОГРАМА захваљујући дијети са јајима, неће вам се догодити да осетите глад

За ДВЕ НЕДЕЉЕ СМРШАЛА 9 КИЛОГРАМА захваљујући дијети са јајима, неће вам се догодити да осетите глад

Што је сирутка?

Сирутка је производ који се добија током производње сира, када млеко коагулира и раздваја се у чврсти део (сир) и текући део (сирутка). Зависно од начина коагулације казеина, може бити кисела или слатка. Протеини сирутке представљају око 20% укупних протеина у млеку те се сматрају увелико одговорнима за благотворна нутритивна својства млека.

Наиме, протеини сирутке имају двоструки учинак у организму. Осим што служе као додатак прехрани који позитивно утиче на мишићну масу и снагу, показују и значајну антиоксидативну активност умањујући оштећења настала оксидативним стресом.

Помаже ли сирутка код проблема с јетром?

Сирутка би могла бити корисна за заштиту здравља јетре из више разлога: садржи аминокиселине разгранатог ланца које повољно делују на функцију јетре, и уједно садржи цистеин који је битан за синтезу снажног антиоксиданса глутатиона. Будући да бежи антиоксидацијско и протуупално деловање, сирутка је вероватно добар напитак за заштиту ткива јетре. Међутим, клиничке студије које би доказале овакво деловање на јетру људи не постоје, па се стога такви закључци не могу доносити.

sirutka
сирутка / Извор: Shutterstock

До сада је проведено више ин витро и истраживања на лабораторијским животињама која су показала заштитни учинак сирутке на ткиво јетре, односно хепатопротективни учинак, било да се ради о масној јетри или алкохолом или токсинима оштећеној јетри. Занимљива студија проведена је на мишевима који су имали хронично повишен унос алкохола што има познато хепатотоксично деловање.

Патолошке промјене у јетри мишева који су конзумирали алкохол побољшане су применом сирутке, а дошло је и до снижења јетрених ензима у мишева. Ови резултати указују да сирутка може имати заштитни учинак против алкохолне болести јетре повећањем антиоксидативне активности, што подупире потенцијалну употребу сирутке у потпорном лечену болести јетре.

Зашто ју је добро користити, којим здравственим стањима помаже?

Протеини сирутке су висококвалитетни извор храњивих супстанци и садрже бројне биоактивне компоненте. Протеини сирутке нутритивно су најврједнији протеини захваљујући високом уделу есенцијалних аминокиселина (лизина, цистеина и метионина) те високом уделу цистина. Богате су и аминокиселинама разгранатог ланца (БЦАА) попут леуцина, валина и изолеуцина те биоактивним пептидима. 

Изоловани протеини сирутке састојак су функционалне хране, спортских приправака и хране за посебне медицинске потребе, с обзиром на њихове антиоксидацијске, протуупалне учинке, учинке снижавања крвног притиска, претилости и сузбијања апетита о којима се говори у литератури.

Због високог садржаја цистеина, протеини сирутке су нутритивно идеалан извор за биосинтезу темељног телесног антиоксиданса глутатиона који побољшава антиоксидацијску обрану организма, а познато је да оксидацијски стрес лежи у позадини бројних дегенеративних болести, али и процеса старења. Ипак, далеко најпознатији учинак сирутке је анаболички, односно подстицање синтезе протеина и раст мишићне масе те је зато омиљена међу спортистима.

Међутим, треба разликовати свежу сирутку од изолата протеина сирутке који се добивају уз помоћ специјалних технолошких процеса који имају за циљ изоловати протеине који се потом користе у разним прехрамбеним производима те додацима прехрани и храни за посебне медицинске производе. 

Унос протеина сирутке попраћен је анаболичким учинком који се може описати не само кроз стимулацију процеса биосинтезе, већ и кроз инхибицију или успоравање процеса деградације. За протео-анаболички учинак протеина сирутке првенствено је одговоран високи садржај разгранатих аминокиселина, посебице леуцина, које се већином метаболизирају у периферним мишићима.

Надаље, након уноса у организам, протеини сирутке генерирају високи, брзи и пролазни пораст аминокиселина у плазми који значајно стимулира ( 68%) синтезу протеина без модификације катаболизма протеина. Осим тога, цистеин и глутамин, који су значајно заступљене аминокиселине протеина сирутке, такође могу допринети анаболичком учинку.

Тај анаболички учинак протеина сирутке осим у медицини спорта све се више препознаје и у медицини, посебино у клиничкој прехрани у сврху спречавања или успоравања губитка мишићне масе и снаге карактеристичне за бројне болести, посебице малигне болести. Додатни унос високоискористивих протеина, попут оних из сирутке, драгоцен је за бројне болеснике који губе на телесној маси и посебно на немасној маси тела. 

У којим количинама се препоручује?

Сирутка у облику свежег напитка у једној литри садржи 6-8 г протеина, што чини тек 10% препоручене укупне дневне потребе за протеинима. С друге стране, изоловани протеини сирутке дозирају се у складу са потребама, а обично се користе у дози од 20-40 г дневно. 

Стога, ако је циљ искористити благодати сирутке кроз садржај биоактивних пептида и споменутих специфичних аминокиселина, вероватно је потребно користити барем 1,5 Л свеже сирутке дневно, а занимљиво је да у тој количини подмирујемо дневне потребе за есенцијалним аминокиселинама које су у сирутки присутне у значајном уделу као слободне аминокиселине.

Ипак, за терапијски учинак бољи избор је изолат протеина сирутке. Међутим, количина изолата сирутке која се може препоручити одређеној особи зависи од бројних утицаја попут телесне масе, мишићне масе, ступња телесне активности, укупног дневног уноса протеина из хране, доби, спола, здрављу бубрега и јетре те бројним другим чимбеницима. Стога је примену изолата протеина сирутке пожељно вршити под надзором стручњака, посебно ако се користи у високим дозама.