Очима се једе колико је добра: Најмекша успомена из детињства - захваљујући овом трику ПРОЈА ће вам бити као из сна
Златножута, мирисна, хрскаве корице и мека изнутра, права проја не захтева много. Само неколико састојака и – љубав.
У време када су модерни рецепти и фенси оброци завладали друштвеним мрежама, све је више оних који се са сетом сећају једноставних јела из детињства. Једно од њих свакако је – проја, скромна краљица српске трпезе.
Некада незаобилазна на селу, данас поново осваја срца и градских домаћица које трагају за аутентичним укусом дома.
Златножута, мирисна, хрскаве корице и мека изнутра, права проја не захтева много. Само неколико састојака и – љубав. Нема ко се не сећа мириса проје који се ширио из бакиног шпорета на дрва, често у комбинацији са белим сиром и киселим млеком. Било да се служила као доручак, уз вариво или уз тањир пасуља, проја је била симбол домаће кухиње, скромности и топлине.
У наставку вам доносимо аутентичан рецепт за традиционалну проју, баш онакву какву су правиле наше баке – без сира, чварака и додатака. Чиста основа, коју можете даље обликовати по укусу, али коју вреди пробати у њеном изворном облику.
Састојци:
2 шоље кукурузног брашна
1 шоља пшеничног брашна
1 кашичица соли
1 прашак за пециво
2 шоље јогурта (може и кисела вода)
1/2 шоље уља
2 јаја
Припрема:
У већој посуди помешајте оба брашна, со и прашак за пециво.
У другој чинији умутите јаја, па додајте јогурт и уље. Све лепо сједините.
Сједините суве и мокре састојке и измешајте док се не добије густа, уједначена маса.
Сипајте у подмазан плех или у онај обложен папиром за печење.
Пеците на 200 степени око 30 до 40 минута, док проја не порумени и не замирише цела кућа.
Послужите топлу или хладну, уз сир, ајвар, јогурт или домаћи кисели купус.
Проја данас поново добија на популарности – не само због укуса, већ и због здравих састојака и једноставне припреме. Ако сте жељни старинских укуса и желите да се бар на тренутак вратите у време када се вечера служила на трепезаријском столу прекривеном хекланим столњаком, уз лампу и шапат старијих – ово је прави рецепт за вас.
Јер некада је, за срећу, било довољно – мало брашна, мало јогурта и пуна кућа љубави.