Ово је НАЈОТРОВНИЈЕ воће и поврће: Срби се "даве" у овоме, а може изазвати РАК - Деца у овом узрасту треба да пазе
Иако се у први мах чини да говоримо о здравом воћу и поврћу, треба поставити питање, да ли је тако?
Нови извештај Енвиронментал Working Гроуп-а (EWG) показао да више од 90% анализираних узорака најпопуларнијих намирница садржи остатке пестицида. Потрошачи који воде рачуна о здравој исхрани све чешће постављају једно кључно питање: колико је наше воће и поврће заправо безбедно? Најновији подаци изазивају забринутост – више од 90% анализираних узорака најпопуларнијих намирница садржало је остатке пестицида.
Иако су воће и поврће незамењив део уравнотежене исхране, нови извештај Енвиронментал Working Гроуп-а (EWG) сугерише да би купци могли пожелети да размотре прелазак на органске верзије одређених намирница.
Према годишњој анализи EWG-a, заснованој на званичним тестирањима неорганских производа, неке од најчешће конзумираних намирница у САД-у редовно садрже бројне остатке пестицида.
Међу њима предњачи спанаћ, с највећом концентрацијом пестицида у односу на своју масу. У његовом друштву су и јагоде, као и кељ – заједно са горушицом и сенфом. Списак загађених производа укључује и грожђе, брескве, вишње, јабуке, крушке, купине, боровнице, нектарине и кромпир.
Ово није позив да се престане са конзумацијом воћа и поврћа, истиче Алексис Темкин из EWG-a, већ покушај да се потрошачима пруже информације које им могу помоћи да одлуче које производе да купе у органској варијанти, преноси CNN.
Повратак кромпира и премијера купина
Две значајне новине ове године: купине су се по први пут нашле на листи, а кромпир се вратио након неколико година одсуства. Кромпир је у фокусу због присуства хлорпрофама – хемикалије која спречава клијање током складиштења, али која је у Европској унији забрањена. Будући да се примењује непосредно пре него што доспе до крајњег корисника, могуће су високе концентрације остатака.
EWG је додатно унапредио овогодишњи извештај увођењем мерења токсичности појединих пестицида, што значи да се не гледа само количина, већ и потенцијална штетност откривених хемикалија. Паралелно с „прљавом дванаесторком“, објављена је и листа „чисте петнаесторке“ – производа који садрже најмање остатака пестицида.
На врху "чисте" листе налази се ананас, а следе га кукуруз шећерац, авокадо, папаја, црни и бели лук, шпаргла, купус, лубеница, карфиол, манго, шаргарепа, банане, печурке и киви. Многи од тих производа имају кору која се не једе, што додатно смањује могућност уношења пестицида.
Како правилно прати воће и поврће?
Тестирања америчког Министарства пољопривреде имитирају уобичајено понашање потрошача – воће и поврће се пере под млазом воде, а производи с кором се љуште. То објашњава зашто неки производи имају ниске нивое остатака – оно што је потенцијално опасно често се уклања пре конзумације.
Препоручује се да се сви производи, укључујући и органске, темељно исперу пре гуљења, како би се спречило ширење бактерија. Тврдо поврће попут кромпира, шаргарепе или диње може се рибати посебном четком, док се лиснато поврће пере лист по лист, али без прскања јаким млазом – што може оштетити његову структуру. Препоручује се коришћење топле воде и слабог притиска, као и сушење чистим пешкиром или цедиоцем.
Производи који су декларисани као „троструко опрани“ не захтевају додатно прање.
Научне студије упозоравају на низ озбиљних здравствених последица изложености пестицидима – од деформитета код новорођенчади и спонтаних побачаја до болести срца, смањене плодности и карцинома. Најугроженији су радници у пољопривреди, који су дугорочно изложени високим нивоима ових хемикалија.
Посебна пажња посвећена је деци и трудницама. Истраживања су показала да деца изложена пестицидима у раном узрасту имају повећан ризик од поремећаја у развоју, проблема с учењем и пажњом, па чак и рака.
Србија Данас/Pink.rs