Ова сорта паприке је најбоља за ДОМАЋИ АЈВАР: Домаћице са југа откривају 3 врсте које дају посебну крему
Искусне домаћице откривају да је за савршен ајвар неопходан добар избор паприке, а ево које врсте су најбоље.
Искусне домаћице са југа Србије саветују да паприка за ајвар буде потпуно зрела и неоштећена, јер само таква паприка гарантује пун и богат укус готовог производа.
Најважније је да паприка буде месната и сува, јер таква, када се стави на роштиљ, не цврчи и не испушта превише течности. Уместо тога, полако се пече, задржавајући своје сокове и богат укус. Препоручује се избор пљоснатих паприка које се пеку само са две стране, што олакшава њихово љуштење. Ако имате прилику, бирајте органски гајену паприку старих сорти, чији су плодови обично мањи, али чвршћи - такозване „ајварке“. Међу њима, посебно се истиче сорта Куртовска капија, која важи за једну од најбољих.
Ако се питате која још сорта паприке је најпогоднија за ајвар, најчешће се истичу три омиљене сорте:
Куртовска капија
Ова сорта је често прва асоцијација на ајвар. Ради се о врло плодној паприци чији плодови достижу дужину од 12 до 15 центиметара и теже око 70 грама. Велика предност Куртовске капије је танка покожица, због које се лако љушти.
Куртовска капија је касна сорта, са месом које има благо слаткасти укус и интензивну арому. Због ниског процента воде у плоду, идеална је за различите начине прераде. Боја плода варира од тамнозелене у технолошкој зрелости до јарко црвене у физиолошкој.
Паприка Амфора
Још једна одлична сорта за ајвар, Амфора даје крупне и пљоснате плодове са благим повијеним врхом. Дужина плода је слична као код Куртовске капије (12-15 цм), али плодови су тежи - око 100 грама, са ширином од 5 до 6 центиметара.
Ова паприка се посебно цени због своје величине и облика, што је чини погодном за припрему ајвара.
Паприка Шиља
Ова сорта је веома свестрана и одличан избор за прављење ајвара. Поред тога је идеална за пуњење паприке, али и за разне салате и сатараш.
Плодови ове сорте су дугуљасти, тешки од 160 до 300 грама, а карактеришу их тамнозелени листови и интензивно црвена боја. Ова бујна и плодна паприка има сладак укус, што је чини омиљеном међу домаћицама са југа Србије.