Ово је НАЈЈАЧИ СРПСКИ ЛЕК за лошу ПРОБАВУ - Довољне су мале количине у току дана, а одличан је и за дијабетичаре
Суве шљиве су изузетно добре за варење, али важан је поступак сушења. Увек су боље оне које имају коштицу и, што је важно, не треба их узимати више од три до пет дневно.
Шљива је најстарији народни лек за регулацију пробаве. Природни је лаксатив, на који организам не постаје резистентан као у већини случајева када су други производи у питању. Због садржаја пектина који у цревима набубри, шљива омекшава столицу, што је важно код лечења хемороида или цревних обољења.
Суве шљиве су изузетно добре за варење, али важан је поступак сушења. Увек су боље оне које имају коштицу и, што је важно, не треба их узимати више од три до пет дневно.
Суве шљиве су врло богате влакнима. Када се користе као решење за затвор, на празан стомак, а у осталим случајевима најдрагоцјеније су куване, као компот, и то од три до пет шљива дневно. Имају много влакана, а она кувањем још више набубре. Кувањем се губи и шећер, па куване суве шљиве могу јести и особе које имају дијабетес типа 2.
ДЕТОКСИКАЦИЈА ЗА 24 САТА: Целокупан план исхране који ће ваше тело препородити за само један дан!
Уколико једете ЈАЈА СВАКИ ДАН, сазнајте шта се дешава са вашим организмом и колико је то уопште добро!
– Као у све воће и поврће тамне боје као што су и цвекла и грожђе, и шљиве су богате пигментом антоцијаном, који је одличан у борби против слободних радикала. Суве шљиве су добре и за јачање костију, јер имају одличан однос калцијума и Д-витамина.
Важно је знати, да труднице не треба да конзумирају суве шљиве да беба не би добила дијареју. А спортистима је дозвољена нешто већа дневна количина, до седам сувих шљива дневно, и то после тренинга, да не би дошло до дијареје.
Домаће суве шљиве
Оперите и очистите шљиве. Сушите их на сунцу или у рерни, уз отворена врата, на температури од 40 степени Целзијуса. Сува шљива је одличан лек ако се узима на празан желудац или један сат пре јела.