Ово је НАЈЗДРАВИЈИ НАЧИН за припрему кромпира - Овако спремљен сматра се веома хранљивим и можете га јести без гриже савести
Свакако један од најбољих прилога уз главно јело, посебно у току зиме.
Кромпир је једно од најпопуларнијих поврћа у Србији. Свестран је и укусан – било да га печемо, припремамо као пире, у облику чипса или помфрита итд. Али поставља се питање: да ли је здраво јести кромпир сваки дан?
Према речима нутриционисте Ерин Палински-Вејд, кромпир је нутритивно богата и здрава храна. Проблем настаје у начину припреме – пржени кромпир није здрав као обичан печен.
„Кромпир је апсолутно здрава храна јер садржи корисне хранљиве материје као што су влакна, калијум и гвожђе“, рекла је она за Параде.
Нутрициониста Тоби Амидор додаје: „Поред влакана, калијума и гвожђа, кромпир је богат витаминима Ц и Б6. Иако је њихов висок садржај угљених хидрата често критикован, угљени хидрати су главни извор енергије за мозак и тело, посебно током интензивних физичких активности. активност“.
Да би се кромпир припремио на здрав начин, нутриционисти препоручују да се пече, кува или припрема у фритези на врући ваздух.
Стога, ако кромпир једемо сваки дан, може доћи до позитивних промена у телу, сматрају оба нутрициониста. Они се слажу да влакна и калијум у кромпиру могу помоћи у снижавању крвног притиска, под условом да кромпир није пржен или прекривен адитивима са високим садржајем масти. Калијум игра кључну улогу у функцији мишића, укључујући и срце, што доприноси здрављу кардиоваскуларног система.
Кромпир може бити здрава свакодневна опција ако га припремимо на прави начин
С обзиром на висок гликемијски индекс кромпира, Палински-Вајд препоручује: „Комбинујте кромпир са незасићеним мастима, као што су авокадо или маслиново уље, да бисте стабилизовали ниво шећера у крви.
Истраживања потврђују да кромпир, када се конзумира као део уравнотеженог оброка, може бити подједнако погодан као и друга храна са ниским гликемијским индексом, као што је басмати пиринач. „Ови резултати показују да кромпир може бити погодна замена за друге угљене хидрате, чак и за људе са дијабетесом типа 2“, додаје Палински-Вајд.
Када је у питању губитак тежине, кромпир може бити одличан додатак здравој исхрани. Један кромпир средње величине има само 168 калорија, а висок садржај влакана доприноси осећају ситости. Палински-Вајд каже да додавање нискокалоричне хране великог обима попут кромпира може помоћи у контроли апетита и контроли порција, што често доводи до смањења укупног уноса калорија.
„Кромпир може бити здрава свакодневна опција – све док га припремате на прави начин и бирате преливе који су у складу са вашим циљевима у исхрани“, закључила је Палински-Вад.