Породична традиција на тањиру: Уштипци баке Ане Севић освојили и Данијела и децу - Мекани као душа
Ако сте у потрази за савршеним доручком или ужином који враћа у детињство, рецепт Ане Севић за уштипке је идеалан почетак – или крај – сваког дана. Пробајте га и уживајте у укусу који спаја генерације.
Позната певачица Ана Севић годинама важи за једну од најнегованијих дама са домаће јавне сцене. Њен беспрекоран изглед и посвећеност здравим животним навикама неретко су предмет дивљења њених пратилаца, али и стручњака који је често наводе као пример здраве и балансиране рутине.
Ипак, и поред правилне исхране, Ана признаје да постоји једно јело којем не може да одоли — традиционални уштипци по рецепту њене баке.
Овај једноставни, али неодољиви специјалитет постао је прави породични ритуал у дому певачице, а како сама истиче, његова припрема јој увек измами осмех и пробуди најлепше успомене из детињства.
– Нико не уме као она да направи тесто које мирише на детињство – рекла је Ана једном приликом, са неизбежном дозом емоције у гласу.
Иако у свакодневној исхрани избегава масну и тешку храну, овај рецепт заузима посебно место у њеном срцу и кухињи. Припрема га редовно за своју породицу, али сви у дому Севић признају – најлепши је када га прави бака. Анин партнер Данијел, као и њихова деца, сваки пут се обрадују овим уштипцима, јер су, како кажу, "мекани као душа, а мирис се шири целом кућом".
Занимљиво је да се рецепт не ослања на пржење у дубоком уљу, што често представља разлог због ког се многи уздржавају од припреме уштипака. Напротив, Ана користи методу која тесто чини лаганијим, али подједнако укусним, задржавајући текстуру и мирис традиционалног јела, а елиминишући вишак масноће.
Потребни састојци:
600 г брашна
1 кашичица соли
1 кесица сувог квасца
350–400 мл топле воде
Уље за пржење
Припрема:
У већу, дубљу пластичну посуду сипајте брашно, па додајте со и квасац. Постепено уливајте топлу воду, све време мешајући варјачом или виљушком. Када се формира маса, умесите тесто рукама тако да буде чвршће него за класичан хлеб — циљ је да се тесто лако одваја од зидова посуде.
Покријте тесто чистом кухињском крпом и оставите га да нарасте најмање један сат на топлом месту, док не удвостручи волумен.
Затим загрејте мању количину уља (не превише дубоко), а помоћу две кашике вадите комаде нараслог теста и пажљиво их спуштајте у загрејано уље. Пеците их на умереној температури с обе стране, док не добију златно-смеђу боју. Готове уштипке одлажите на папирне убрусе како би упили вишак масноће.
Ана овај породични класик најрадије служи уз домаћи кајмак, павлаку, џем од шљива или мед, а неретко прави и слану варијанту са сиром.
"Мекани су, топли и носе топлину дома“, каже она.
За све оне који теже здравом животу, али не желе да се одрекну укуса детињства, овај рецепт нуди баланс између традиције и савремених навика. Јер, како Ана искрено признаје – понекад је право задовољство важније од калорија.
– Трудим се да оброци у мом дому буду избалансирани, богати хранљивим материјама. Али уштипци... Они су просто задовољство којем не могу да одолим – искрена је певачица.