Посластица идеална за ПОЧЕТНИКЕ У КУХИЊИ - старински ролат са пекмезом по бакином рецепту, за МАЊЕ ОД ПОЛА САТА
Ова посластица се прави по традиционалном рецепту, а савршена је за почетнике у кухињи.
Уколико сте у потрази за старинским рецептом који ће освежити вашу трпезу и подсетити на детињство, управо сте га нашли. Погледајте како изгледа припрема и шта је све потребно за овај слаткиш.
Састојци:
- 10 јаја
- 10 кашика шећера
- кесица ванилин шећера
- 10 кашика брашна
- једна кашика уља
- пекмез по жељи
Најпре одвојите беланца од жуманаца. Беланца мутите са шећером и ванилин шећером док не добијете чврст снег. У смесу додајте жуманца и кашику уља и наставите са мућењем док се све добро не сједини.
Миксер одложите и лаганим покретима жицом умешајте брашно у смесу. Обратите пажњу да буде без грудвица.
Смесу излијте у плех претходно обложен папиром за печење. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени док кора не добије смеђу боју. То би отприлике било 15 минута.
Кору извадите из пећнице и уролајте у влажну крпу, како би омекшала. Оставите да тако стоји 10 минута.
Након што омекша, пажљиво развијте кору и премажите је пекмезом по жељи. За пунији укус, можете додати шлаг, млевене орахе или комадиће воћа. Пажљиво увијте кору у ролат.
Када се ролат потпуно охлади, сеците га на колутиће. Пријатно!