Посна САРМА са димљеним ШАРАНОМ је неизоствна намирница СЛАВСКЕ ТРПЕЗЕ - Укус је бољи него што очекујете, а припрема није захтевна
Овај рецепт је једноставан, а посна сарма преукусна
Нема славске трпезе без добре сарме, а ако желите да изненадите своје госте нечим посебним, посна сарма са димљеним шараном је прави избор!
Овај необичан, али предиван спој традиције и иновације одушевиће све присутне својим богатим и димљеним укусима. Укус димљеног шарана савршено се уклапа са киселим купусом и зачинима, стварајући сарме које су све само не обичне. Иако можда звучи захтевно, припрема ове сарме је једноставна и брза, а резултат је јело које ће бити неизоставни део ваше славе. Овај рецепт доноси спој старих вредности и нових укуса који ће сигурно одушевити све чланове породице и пријатеље.
Састојци:
4 главице црног лука средње величине
2 празилука
5 већих шаргарепа
1 корен першуна
1/4 корена целера
4 чена белог лука
500 г пиринча
1 већи кромпир
500 г димљеног шарана
2 главице киселог купуса
зачин
паприка млевена слатка
ловоров лист
бибер
брасно
со
везица першуновог листа
Припрема:
Сипати уље у већу шерпу да буде дебљине прста. На уљу издинстати црни лук и празилук. Пиринач потопити у воду. Бели лук ситно исецкати.
Шаргарепу, целер и першун изрендати на крупно ренде и све ово додати у лук и наставити са динстањем 10 минута. Затим додати пиринач који смо оцедили од воде и динстати јос 10 минута.
Склонити са шпорета и додати зачин, бибер, со, млевену па
прику, изрендани кромпир, лист першуна и једну равну кашику брашна.
Савијати сарме и ређати у земљани сач или ватросталну чинију или већ где вам одговара, рибу исећи и ређати између сарме. Затим, налити водом, прекрити листовима купуса и пећи.
Ако печете у земљаном сачу, пећи полклопљено четири сата на 150 степени.
Што се дуже крчкају, биће укусније!