ПОГРЕШНО ЈЕДЕМО КИСЕЛИ КУПУС! Српски лекар УПОЗОРИО: "И РАСОЛ може бити штетан ако се овако пије"
Кисели купус и расол су моћни антиоксиданси и пуни су витамином Ц, најважнијим нутријентом за јачање имунитета, што је посебно важно у зимском периоду. Међутим, ова намирница и њен сок, могу и те како да изазову проблеме са варењем, да створе надутост и гасове...А разлог је тај што их узимамо на погрешан начин, преноси РТС.
Професор доктор Дејан Чубрило гостујући у емисији "РТС Ординација" открио је како се правилно узимају расол и кисели купус и како они утичу на здравље.
Кисели купус и расол су моћни антиоксиданси и пуни су витамином Ц, најважнијим нутријентом за јачање имунитета, што је посебно важно у зимском периоду. Међутим, ова намирница и њен сок, могу и те како да изазову проблеме са варењем, да створе надутост и гасове...А разлог је тај што их узимамо на погрешан начин, преноси РТС.
- Онај ко има гасове ће рећи да је то од расола и купуса. Од овог првог тешко да можете да имате гасове. Како? У чашу воде ставите супену кашику расола. Он не треба да се пије чист. Наш народ је страшно чудноват. Ако бих ја сад чист расол попио, не само да бих имао гасове, то би већ била много озбиљнија патологија црева. Али ако се пије размућен у води, то ће нам обезбедити довољно бактерија - рекао је др Чубрило.
Кисели купус, намирница која је током целе зимске сезоне обавезно присутна на српским трпезама, такође уме да "тешко падне" на стомак. Опет, реч је о начину на који га конзумирамо, објашњава професор др Чубрило.
Др Чубрило сматра да је најбоље прво тестирати себе и видети која количина нам прави проблем у цревима, а ево на који начин то да урадите:
- Узмете јако мало, па га прво самељете, узмете са водом, па ако тада видите да вам ствара проблеме, не треба да га користите. То је тест који открива да не ваља танко црево, да нема добољно ензима. Ако то имате, знајте да сте упрскали", напомиње др Чубрило и додаје: "Због начина живота сте црева истрошили. Прво узмете мању количну и опоравите црева и после можете да га једете - закључио је др Дејан Чубрило.