Нема ничег лепшег од припреме хране за породично окупљање и ишчекивања драгих људи. Када се вољена лица озаре, ви им понудите васкршњу погачу и измамите још понеки осмех.
Састојци:
- 150 мл топле воде
- 200 мл топлог млека
- кашика шећера
- половина паковања свежег квасца
- 700 г брашна Тип 400
- јаје
- со
Припрема:
Помешајте воду, млеко, шећер и квасац. Када надође, постепено додајте брашно, јаје и со.
Умешено тесто ставите у подмазану посуду. Премажите га уљем, па одвојите део. Већи део пресеците на пола тако да добијете две јуфке. Испреплетите их.
Добијену "плетеницу" ставите у плех, па од мањег дела обликујте лоптице и ређајте у круг. Пеците на 200 степени док не добије златну боју. Пријатно!
@sladje_od_sladje Стиже нам најрадоснији хришћански празник Васкрс и то је дивна прилика да своје најмилије угостите за празничном трпезом. Оно што је један од симбола тих породичних окупљања за овакве светковине јесте и традиционална празнична погача којој се сви подједнако радују. Посебну захвалност дугујем драгим пријатељима из @najlepsi_slavski_kolac који су заслужни за ове божанствене симболе који су украсили и додатно улепшали моју погачу🌸🐰 УСКРШЊА ПОГАЧА У већи суд додати: 150 мл топле воде 200 мл топлог млека кашика шећера 1/2 паковања свежег квасца Када квас почне да “ради” додати 700-750 гр брашна (Тип 400), једно умућено јаје, кашику соли. Брашно додајете из више пута док не умесите тесто. Умешено тесто обликовати у лопту и ставити у подмазану посуду. Премазати га сам мало уља са свих страна, покријте га крпом или фолијом и оставити тесто да се удвостручи. (око 45 минута на топлом) 1/4 теста одвојте од укупне смесе, обликујте га у лопту и оставите са стране. Остатак теста оклагијом развући у правоугаоник (50x30) па га премажите са 50 гр отопљеног путера. Уролајте га и пресеците на пола по дужини. Добијена два дела увијте једну преко друге ( али водите рачуна да лиснати пресек буде окренут на горе) Добијену плетеницу преместити у подмазан калуп. Лоптицу од теста која је била са стране, поделите на 9 једнаких делова. Обликујте сваку у облику јаја, и попунити унутрашњост погаче. Погачу премазати улупаним јајетом, са мало млека,а средишњи део погаче посути сусамом. Погачу покрити, док се рерна не загреје. Рерну загрејати на 200 степени и пећи 25-30 минута. #pogaca #easter #prolece #dough #doughnuts #traditional #traditionalart #religia #foodporn #foodphotography #sladjeodsladje🍰 #9vaga_food9 #foodstagram #foodblogger ♬ оригинал соунд - слађе_од_слађе