Решите мистерију: Које БРАШНО се за шта користи? Откривамо тајне искусних домаћица помоћу којих тесто сваки пут успе
Уколико сте мислили да није важно који тип брашна користите, преварили сте се!
Многи, који су бар једном месили тесто, не праве разлику између врста брашна и његових намена. Ако сте и ви међу њима, откривамо вам у чему грешите.
Брашно Тип 400 оштро
Користи се за фина пецива, колаче, бисквитно тесто, торте, пите, уштипке, њоке, палачинке и посластице у које иде прашак за пециво. Од њега можете направити најукусније слаткише.
Брашно Тип 400 глатко
Употребљава се за крофне, мекике, панцероте, кифлице односно за оно тесто у које иде квасац. Важно је напоменути да постоји важна разлика између соде бикарбоне, прашка за пециво и квасца. Ваше тесто успеће само ако правилно употребљавате додатке за нарастање.
Брашно Тип 500
Узима се за посластице од ферментисаног теста, пице, штрудле, хлеб, као и за припремање домаће тестенине и сличних производа. Ове врсте производа се одликују мало грубљом структуром.
Брашно Тип 700 и Тип 850
У овом случају се користи љуска пшенице. Има већу прехрамбену вредност од белог брашна, а првенствено се употребљава за прављење домаћег хлеба. Ипак, можете га узети и за израду танких теста попут пите, гибанице и баклаве.
Брашно Тип 1100 и Тип 1600
Две ознаке које се односе на црно пшенично брашно. Многи сматрају да је ово здравије. У домаћинству, али и пекарама, најпре се употребљава за дизање теста. Такође, пецива направљена од њега имају влажнију средину, пун укус и дуже остају свежа.