Rešite misteriju: Koje BRAŠNO se za šta koristi? Otkrivamo tajne iskusnih domaćica pomoću kojih testo svaki put uspe
Ukoliko ste mislili da nije važno koji tip brašna koristite, prevarili ste se!
Mnogi, koji su bar jednom mesili testo, ne prave razliku između vrsta brašna i njegovih namena. Ako ste i vi među njima, otkrivamo vam u čemu grešite.
Brašno Tip 400 oštro
Koristi se za fina peciva, kolače, biskvitno testo, torte, pite, uštipke, njoke, palačinke i poslastice u koje ide prašak za pecivo. Od njega možete napraviti najukusnije slatkiše.
Brašno Tip 400 glatko
Upotrebljava se za krofne, mekike, pancerote, kiflice odnosno za ono testo u koje ide kvasac. Važno je napomenuti da postoji važna razlika između sode bikarbone, praška za pecivo i kvasca. Vaše testo uspeće samo ako pravilno upotrebljavate dodatke za narastanje.
Brašno Tip 500
Uzima se za poslastice od fermentisanog testa, pice, štrudle, hleb, kao i za pripremanje domaće testenine i sličnih proizvoda. Ove vrste proizvoda se odlikuju malo grubljom strukturom.
Brašno Tip 700 i Tip 850
U ovom slučaju se koristi ljuska pšenice. Ima veću prehrambenu vrednost od belog brašna, a prvenstveno se upotrebljava za pravljenje domaćeg hleba. Ipak, možete ga uzeti i za izradu tankih testa poput pite, gibanice i baklave.
Brašno Tip 1100 i Tip 1600
Dve oznake koje se odnose na crno pšenično brašno. Mnogi smatraju da je ovo zdravije. U domaćinstvu, ali i pekarama, najpre se upotrebljava za dizanje testa. Takođe, peciva napravljena od njega imaju vlažniju sredinu, pun ukus i duže ostaju sveža.