Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШЉИВЕ СУ СПАС ЗА ЉУДЕ ИЗНАД 60 ГОДИНА! Подстичу варење и одличне су за здравље црева и пробаву, а садрже мало калорија

19.08.2023. 08:11
Пише:
Србија Данас/Сенса
šljive
шљиве / Извор: Shutterstock

Искористите сезону максимално!

Шљива јача имуни систем и побољшава рад црева, што је посебно важно за особе старије од 60, 65 година, како је објаснила руска докторка и нутрициониста Маргарита Корољева.

Како је истакла, људи који имају изнад 60, 65 година често имају проблем са покретљивошћу црева, пробавом и пате од затвора. Докторка објашњава да је шљива који значајно може помоћи код оваквих тегоба - зато не пропустите сезону овог супер воћа.

Као да су ОД МЕСА! Направите пљескавице од тиквица по рецепту из бакине кухиње (ВИДЕО)

Као да су ОД МЕСА! Направите пљескавице од тиквица по рецепту из бакине кухиње (ВИДЕО)

ОПРЕЗНО СА ЛУБЕНИЦОМ! Постоји ОПАСНОСТ од БАКТЕРИЈЕ, одмах након куповине урадите ово, избегните озбиљне компликације

ОПРЕЗНО СА ЛУБЕНИЦОМ! Постоји ОПАСНОСТ од БАКТЕРИЈЕ, одмах након куповине урадите ово, избегните озбиљне компликације

"Шљива ће ублажити затвор и помоћи у благовременом ослобађању цревног садржаја." , рекла је и истакла да је важно да особе које имају преко 60 посебно јачају имунитет који, ако је нарушен, може их учинити подложним за разне вирусе и прехладе. "Влакна су неопходна за одржавање функционисања црева. Здравље црева такође зависи од имунолошког система и имунолошког статуса човека. У шљиви се налази и витамин Ц, који је такође важан за имунитет".

Šljive
Шљиве / Извор: Профимедиа/илустрација

Шљивове су често број један у слаткој зимници, посебно када се спремају џем и мармелада, али важно је да је у служби здравља конзумирате свежу. Садржи витамин Ц (5 до 8 мг на 100 г, зависно о којој се врсти ради), витамин Б6, бакар, витамин Б2, витамин Б3, витамин К, магнезијум, гвожђе, калцијум те чак 240 мг на 100 г калијума. Шљива обилује и влакнима, 2 г на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће.

Сматра се да је шљива најстарији природни лек за пробаву. Због садржаја пектина који у цревима набубри, омекшавају столицу што је врло битно код лечења хемороида и многих цревних обољења. Поред позитивног дејства на пробаву, шљива је добра за срце, регулише шећер у крви, повољно делује на здравље косртију и очију, а и има сласан и сочан укус.